Poziv na Tribinu – JURAJ NEIDHARDT + BETONSKI SPAVAČI = IDENTITET GRADA
 • 2024-03-15
 • Srdačno Vas pozivamo u Bosansko narodno pozorište u Zenici, 19.03.2024. godine, na:

  19:00hProjekciju epizode treće sezone serijala Betonski spavači “Grad radnika i arhitekata”

  19:50h – Pauza

  20:00hPromocija reprinta knjige “Arhitektura Bosne i put u suvremeno”,

                     autora Juraja Neidhardta i Dušana Grabrijana

  promotori knjige:  Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec – (dopisni član ANUBiH-a)

  20:30hOtvorena diskusija “Identitet grada”

  (učesnici diskusije: Radivoje Mandić (dopisni član ANUBiH-a); Amir Vuk Zec (dopisni član ANUBiH-a);   Saša Ban (Betonski spavači- redatelj), Nevenka Šablić (Betonski spavači- scenarist), Dana Budisavljević (Betonski spavači- producent), Selvedin Avdić (novinar i književnik), Mirza Džananović (profesor UNZE) i Vedad Islambegović (arhitekt i profesor UNSA).

  Napomena: Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne i put u suvremeno” predstavlja temeljni teoretski okvir i osnovno ishodište savremene arhitekture u Bosni i Hercegovini.  Potencijal knjige da otvori novu perspektivu i nagovijesti stvaranje autentičnog regionalnog pravca zasnovanog na poukama i kvalitetama lokalnog konteksta istakao je i Le Corbusier, jedno od najvećih imena moderne arhitekture XX stoljeća, koji je za nju napisao predgovor. Bitno je istaći da izvorni urbanističko-arhitektonski koncept Grada Zenice i knjiga „Arhitektura Bosne i put u suvremeno“ dijele zajedničkog autora. Reprint monografije će predstaviti dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec.

  Organizatori događaja su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

  Za ovaj događaj se neće slati individualne pozivnice- na njega su pozvani svi i svi su dobrodošli!

  Vidimo se u Bosanskom narodnom pozorištu!

  Podijeli

  Iz arhive