Poziv na prijavu radova za 22. SALON ARHITEKTURE NOVI SAD
 • 2020-08-03
 • 22. SALON ARHITEKTURE NOVI SAD

  Poziv za prijavu radova

  DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada poziva sve zainteresovane da prijave svoje radove za učešće na 22. Salonu arhitekture Novi Sad koji će se održati od 10. do 17. oktobra 2020. godine.

  U 2020. godini Društvo arhitekata Novog Sada obilježava značajan jubilej – 60 godina postojanja. Svih ovih šest decenija od svog nastanka DaNS je predstavljao refleksiju stanja i društvene pozicije arhitekture kao discipline, dijeleći sa njom sve padove i uspone. U tom smislu DaNS je još jedna od rijetkih institucija koja je nosilac kontinuiteta profesionalnog bavljenja arhitekturom. Ovo podrazumijeva i akumuliranje svih iskustava i znanja koja su cirkulirala tokom tog perioda.

  Ipak, osnovna ideja Salona nije evociranje uspomena, već formiranje integriteta što će pomoći aktivnoj ulozi koju DaNS ima u savremenom društvenom kontekstu. Salon arhitekture kao format ima upravo tu ulogu – da svojim autoritetom, stečenim kroz decenije postojanja, bude platforma za promovisanje pozitivnih kretanja u našoj struci.

  Konkretan cilj ovogodišnje izložbe je da ukažemo na snagu pojedinačnih arhitektonskih dijela, u najširem smislu, kao i na pozitivan razvoj urbanih prostora. Ovakva dijela neraskidivo su povezana sa fizičkim i svakim drugim kontekstom u kojem se nalaze, te ne predstavljaju samo ogledalo tog istog konteksta, već imaju snagu da generišu nove vrijednosti u prostoru. S obzirom da je 2020. i godina u kojoj će Novi Sad dobiti novi Generalni urbanistički plan namijenjen za narednih 10 godina, akcenat izložbe biće na onoj arhitekturi koja svojim postojanjem mijenja prostor šire od svojih fizičkih granica.

  Propozicije

  Salon arhitekture Novi Sad je međunarodnog karaktera. Cilj novosadskog Salona arhitekture jeste da se pozicionira kao mijesto regionalne revije arhitektonske produkcije. Stoga, u konkurenciji za sve kategorije i Veliku nagradu Salona konkurišu radovi nastali ili realizovani na prostoru bivših jugoslovenskih republika, kao i Mađarske i Rumunije.

  U cilju promovisanja dobre arhitektonske prakse u Vojvodini, posebno priznanje Salona biće dodijeljeno radovima realizovanim na ovom području.

  Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sljedećim kategorijama:

  1.Arhitektura
  2.Urbanizam
  3.Enterijer
  4.Konkursni radovi
  5.Studentski radovi
  6.Publikacije
  7.Digitalni prostor
  8.Eksperiment u arhitekturi
  9.Nerealizovani projekti

  Pod kategorijom „Digitalni prostor“ se podrazumijevaju radovi iz oblasti CGI dizajna (arhitektonske vizualizacije, animacije, game design), parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično.

  Za kategorije „Arhitektura”, „Urbanizam” i „Enterijer” potrebno je da projekti budu izvedeni. U kategoriji „Nerealizovani projekti” mogu se prijaviti projekti koji predstavljaju neizvedena ili idejna rešenja. Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji. Na Salon mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u poslednje tri godine.

  Prijave se mogu slati na srpskom ili engleskom jeziku.

   

  Terminski plan

   Početak konkursa: 30.06.2020.

  Rok za dostavu radova za selekciju (elektronski): 30.08.2020.

  Rezultati selekcije biće poznati autorima do:10.09.2020.

  Rok za dostavu plakata za izložbu i materijala za katalog (elektronski): 25.09.2020.

  Otvaranje Salona i dodela nagrada: 10.10.2020.

  Žiri

   Imena članova žirija biće objavljena blagovremeno.

   Kotizacija

   Kotizacija za učešće na Salonu se plaća za radove koji prođu selekciju žirija. Kotizacija se plaća pojedinačno za svaki rad koji je prošao selekciju, nezavisno od toga da li jedan/na autor/ka ima više radova. U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije u oktobru, Salon će se održati u alternativnom formatu, o čemu će autori selektovanih radova biti blagovremeno obavešteni.

  Kotizacija iznosi:

  4000 din / 35 eur – za sve učesnike, osim:

  2500 din – za članove DaNS-a

  1800 din / 15 eur – za studente

  0 din – za učesnike u kategoriji Publikacije, koji umjesto uplate kotizacije ostavljaju DaNS-u po dva primjerka svoje publikacije.

   

  Tehničke informacije za prijavu radova (faza pre-selekcije)

  Jedna prijava se odnosi na jedan rad u jednoj kategoriji.

  1.Prijavni formular se popunjava onlajn i možete mu pristupiti OVDJE:
  2.Pored prijavnog formulara potrebno je upload-ovati i paket materijala u .RAR ili . ZIP formatu, sa nazivom u sljedećoj formi: prezimejednogautora_kategorija_broj.rar/zip

  npr. petrovic_arhitektura_1.rar/zip

  Redni broj prijave se odnosi na lični broj prijavljenih radova, u slučaju da neko šalje više od jednog rada.

  Paket materijala je potrebno poslati mejlom (ili koristeći neki od onlajn transfer servisa) na:

  salon.arhitekture.ns@gmail.com

  Ovaj paket treba da sadrži:

  -maksimalno 10 grafičkih priloga i ilustracija koje najbolje prikazuju projekat (fotografije , osnove, presjeci, 3D prikazi, i sl.), u JPG ili PDF formatu
  -tekstualni opis projekta – maksimalno 2000 karaktera (sa razmacima)
  -Ukoliko autori žele da pošalju video ili neki drugi veliki fajl, molimo Vas da pošaljete link za online pregledanje.

  Autorima selektovanih radova će naknadno biti dostavljene instrukcije za uplatu kotizacije i pripremu materijala za izložbu i katalog.

   

  Podijeli

  Iz arhive