PlayUK Arcadia 2018
 • 2018-01-17
 • Ukoliko ste u Sarajevu i želite pobjeći od svakodnevnice (niste na godišnjem odmoru, zimovanje vas je zaobišlo, ispitni rokovi ne zanimaju baš toliko), rezervišite svoj kalendar za nešto drugačiju, virtuelnu stvarnost. Naime, u periodu od 18 – 21.01.2018.godine, u organizaciji British Council-a održat će se novo izdanje PlayUK događaja pod nazivom Arcadia 2018.

  Sarajevo, kao prva stanica PlayUK 2018., bit će domaćin interesantnom četvorodnevnom programu, koji će se odvijati na lokacijama Kina Meeting Point i Akademije likovne umjetnosti, a koji će pokušati približiti publici pitanje umjetnosti i kreativnosti u novom digitalnom dobu.

  Digitalno doba sve više briše granice između umjetnika i njegove publike, često mijenjajući mjesta i kako organizatori navode „teži pojednostavljenju“. Ispitivanje tih granica i pojma umjetnosti u digitalnom dobu će se u ovom formatu ispitivati kroz filmske projekcije i izložbu koja je sačinjena od videoigara i instalacija u VR (virtuelnoj stvarnosti), kao i kroz različite prezentacije i radionice.

  O svemu će vam više moći reći veliki broj domaćih kreativaca i njihovih kolega sa prostora Zapadnog Balkana i Velike Britanije, od kojih se posebno izdvajaju Enis Čišić (ilustrator, strip – crtač i grafički dizajner koji je redovni saradnik Marvel Comicsa), Jordan Erica Webber, kritičarka britanskog The Guardiana i autorica knjige „Deset stvari koje možemo naučiti iz video-igri“, kao i Biljana Srbljanović, aktivistkinja i višestruko nagrađivana dramska autorica i profesorica na fakultetima u Beogradu i Beču.

  Sve prezentacije, paneli i izložbe su besplatne za posjetiti, dok za filmske projekcije ćete morati izdvojiti simboličnih 5.00 KM, a o svemu možete iviše saznati na www.britishcouncil.ba.

  Datum objavljivanja: 17.01.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive