PETICIJA: Koncertna dvorana Sarajevo
 • 2017-05-28
 • Koncertna dvorana

  Koncertna dvorana

  Pozivamo stručnu javnost, sve građane i prijatelje Sarajeva i Bosne i Hercegovine, da svojim potpisima podrže kampanju za izgradnju Koncertne dvorane Sarajevo na Marijin Dvoru, prema predviđenom Regulacionom planu Centar Marijin Dvor i programima razvoja Sarajeva i Kantona Sarajevo.

  Naime, riječ je o neopravdano zapostavljenom projektu, koji su međunarodnim ugovorom, putem konkursa na svjetskoj razini, pripremili 1998. godine Kanton Sarajevo i Grad Rim.

  Projekat je tada ocijenjen kao najbolji od strane međunarodnog žirija, na čelu sa glasovitom arhitekticom Zahom Hadid, a uz učešće bosanskohercegovačkih arhitekata Nedžada Kurte i Saida Jamakovića.

  Projekat koncertne dvorane je predstavljen na brojnim svjetskim smotrama arhitekture (Venecija, itd) i publikovan u stručnim časopisima i knjigama, te se smatra jednim od najboljih projekata nove generacije.

  Sarajevska filharmonija održala je 9. februara 2017. godine koncert u čast nedavno preminule arhitektice Zahe Hadid, čime je i podržala izgradnju koncertne dvorane kao budućeg, prirodnog sjedišta filharmonije i sjedišta muzičkog života Jugoistočne Evrope.

  Katedra za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, podržavajući ovaj projekat, uputila je nadležnim institucijama peticiju, u kojoj se protive promjenama važećeg Regulacionog plana na Marijin Dvoru, na prostoru na kojem je predviđena izgradnja koncertne dvorane.

  Peticiju možete potpisat ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive