Pametne lokalne zajednice u BiH – Studija mapiranja
 • 2021-04-28
 • Ova studija mapiranja izrađena je u sklopu regionalnog projekta Fondacije Friedrich Naumann na zapadnom Balkanu i rezultat je višemjesečnog rada, koji je obuhvatio nekoliko aktivnosti, seminara i edukativnih događaja koji su raspravljali o pametnim rješenjima u urbanim sredinama. U međuvremenu, „Pametni grad“ postao je široko prihvaćena sintagma, i zasigurno jedna od najvažnijih tema za političare na različitim nivoima, javnu upravu, nevladine organizacije, privatni sektor i akademsku zajednicu. Autori studije su doc.dr. Nasiha Pozder, Vedad Viteškić MA, Elvedina Omerhodžić, ing. inf. teh., te Andrea Pavlović, dipl. ing. arh.  

  Opći ciljevi studije su :
  1. Mapiranje i evidentiranje stanja u 143 jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i Hercegovini – u oba entiteta i Distriktu Brčko u kontekstu pametnih rješenja i alata (implementirani ili planirani, uspostavljeni alati u upotrebi i alati koji se ne koriste, nivoi znanja i sposobnosti, kapacitet lokalne zajednice u kontekstu nekoliko važna pitanja i teme koje treba istražiti)
  2. Razmjena iskustava i dobre prakse, uključujući razmjenu informacija i iskustava u pogledu rješenja koja nisu zaživjela.

  Dodatni ciljevi:
  1. Uporedna analiza rezultata ovog istraživanja i istraživanja provedenog kroz projekat „Pametni gradovi Srbije nakon krize“ u svrhu poređenja situacije u BiH i Srbiji
  2. Dobra praksa Kantona Sarajevo (mjerljivi rezultati Vlade koja razumije blagodati pametnih rješenja / Projekt Smart Sarajevo i rezultati studija Analiza trenutnih ukupnih digitalnih resursa Kantona Sarajevo s prijedlogom rješenja za uspostavljanje digitalne platforme Kantona Sarajevo)

  Posebni ciljevi:
  1. Baza podataka o pametnim rješenjima i projektima sa jasnom valorizacijom na osnovu utvrđenih indikatora.

  Studija je pokušaj sistematskog i znanstvenog mapiranja pametnih rješenja u lokalnim zajednicama u BiH. Pruža nam sistemski uvid u situaciju sa lokalnim zajednicama u BiH i kao takva predstavlja izvanrednu osnovu i izvrsno polazište za buduće aktivnosti, afirmaciju pametnih rješenja u lokalnim zajednicama i sveobuhvatno planiranje i razvoj lokalnih zajednica.

  OVDJE  možete preuzeti publikaciju na engleskom jeziku u digitalnom formatu. Uživajte.

  Podijeli

  Iz arhive