Outsourcing arhitektonsko-inžinjerskih usluga iz BiH
 • 2019-02-04
 • Asocijacija arhitekata u BiH sa mjesecom decembrom ušla je u saradnju sa projektom Švicarske vlade MarketMakers, te krenula aktivan rad na razvoju projekta koji bi omogućio povezivanje usluga domaćih profesionalaca sa velikom potražnjom na stranim tržištima. Istraživanje kretanja tržišta, razvoja i potražnje u zemljama centralne Evrope gradualno pokazuje da postoji velika potražnja za arhitektonskim i inžinjerskim uslugama, te da postoje pozitivna iskustva sa radom profesionalaca sa područja Bosne i Hercegovine.
  U skladu dvogodišnjeg AABH plana (2018-2020), cilj ovog projekta jeste da potpomogne razvoj domaćih kompanija kroz stvaranje novih prilika te na taj način utiče i na dugoročan razvoj domaćeg tržišta. Problemi sa kojima se stručnjaci susreću su strukturalni u smislu zakonskih regulativa, cijena, postojanja komore arhitekata itd. Smatramo da uticaj na izvršenje istih promjena može nastati kroz nove poslovne prilike za domaće kompanije i profesionalce, koji mogu uticati na razvoj struke na različite načine. Isti proces stvaranja novih biznis prilika sa inostranim kompanijama, već se pokazao kao uspješan model razvoja arhitektonskog i građevinskog sektora drugih država, ali i drugih insutrija u BiH.

  U prvoj fazi razvoja ovog projekta pozivamo sve kolege i kolegice, i druge zainteresovane, da izdvoje par minuta i ispune upitnik na linku i na taj način izraze svoj interes za učešće u ovakvoj saradnji i podršku razvoju ovog projekta.
  O narednim fazama projekta te njegovom razvoju, svi članovi AABH i zainteresovani biti će obavještavani u narednom periodu.

  Podijeli

  Iz arhive