Otvoreni 10. Dani arhitekture
 • 2017-05-18
 • 3650 dana arhitekture obilježeno videmappingom fasade Zemaljskog muzeja

  Autor: LIFT – prostorne inicijative

  Video - mapping na fasadi Zemaljskog muzeja © LIFT - prostorne inicijative

  Video – mapping na fasadi Zemaljskog muzeja © LIFT – prostorne inicijative

  Deseto jubilarno izdanje festivala Dani arhitekture, otvoreno je u srijedu, 17. maja, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

  Na otvaranju su se gostima obratili koordinatori festivala Dani arhitekture Nedim Mutevelić, Jasmin Sirčo i Gorica Mehić, gost kurator ovogodišnjeg festivala, hrvatski arhitekt Idis Turato i bh. arhitekti i dugogodišnji prijatelji festivala Amir Vuk Zec i Igor Grozdanić.

  U svom obraćanju, Mutevelić je naglasio da jubilarno izdanje festivala protiče u znaku broja 10, koji je istaknut i u vizuelnom identitetu ovogodišnjeg festivala, a koji za organizacijski tim ne predstavlja samo broj, već i podsjetnik da organizacija festivala traje već 3650 dana.  

  Ceremonija je nastavljena u prostorijama Zemaljskog muzeja gdje je otvorena izložba Kontinuirani enterijer, nastala u produkciji Dana arhitekture i ovogodišnjeg kuratora Idisa Turata. Izložba, jednako zanimljiva zbog svoje prostorne postavke kao i samog sadržaja izložbe je posjetiocima pokazala dobre arhitektonske prakse, ali i različite aktivnosti i sadržaje koji spajaju ljude na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu Evrope.

  U Botaničkoj bašti muzeja je održana Kontinuirana zvučna instalacija, koja je istraživala kako prostor utiče na percepciju zvuka i da li se promjenom pozicije mijenja i „zvučna slika“ posjetioca.

  U nastavku večeri, sa poboljšanjem vremena su stvoreni i tehnički uslovi za videomapping Zemaljskog muzeja, rađen u produkciji LIFT + BLOW UP + WALTER + BILLAIN.

  Svi prisutni su mogli uživati u u audio – vizuelnom spektaklu, koji je nakratko potpuno promijenio fasadu Zemaljskog muzeja BiH.  

  Kao poklon za jubilej, Klabika Collective je festivalu poklonila koncert hrvatskog elektro pop dua Nipplepeople. U svom premijernom nastupu u Sarajevu, Nipplepeople su oduševili publiku i upotpunili ceremoniju otvaranja.

  Tradicionalno dobar videomapping, nekonvencionalna i kvalitetna izložba i drugi sadržaji su znak da će publika imati u čemu uživati u jubilarnom izdanju Dana Arhitekture.  

  U slijedeća četiri dana publiku očekuju radionice, predavanja, izložbe i novi segment programa – panel diskusije. Dani arhitekture će se održati od 17.5. – 21.5.2016. godine na više lokacija u Sarajevu.

  Za više informacija, posjetite web,  pratite fb page festivala ili instagram.

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa sinoćnjeg otvaranja:

   

  Datum objavljivanja: 18.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive