Otvoren novi prostor AABH – AABH HUB
 • 2018-02-20
 • Asocijacija arhitekata u BiH je u petak, 16.02.2018., otvorila nove prostore u središtu Sarajeva, u ulici Alipašinoj broj 2.

  Ovaj veliki korak je rezultat dvogodišnjeg intezivnog rada arhitektica i arhitekata okupljenih na zajedničkoj ideji revitalizacije ovog našeg jedinog strukovnog udruženja u BiH.

  Svemu je prethodilo razdoblje kreiranja niza povoljnih preduvjeta koji su bili neophodni da bi iznajmljivanje prostora kao i njegova održivost uopće bili mogući i opravdani.

  Realizirali smo većinu onoga što smo na samom početku djelovanja predočili našim Planom aktivnosti.

  Poštenim i požrtvovanim volonterskim radom smo vratili kredibilitet udruženju što su i kolege prepoznale te se broj članova povećao za osam puta u odnosu na zatečeno stanje, formirali smo prvi arhitektonski informativni portal koji je svojim radom uistinu povezao sve arhitekte Bosne i Hercegovine, Collegium artisticum 2017 je imao rekordan broj prijava i po prvi put neovisan internacionalni žiri, pokrenuli smo niz novih aktivnosti i samoodrživih programa koji su osigurali financijsku stabilnost i neovisnost udruženja koja je ključna kako bi zadržali svoju slobodu i sačuvali integritet.

  Sve su ovo koraci koji su bili neophodni da bi udruženje bilo u mogućnosti realizirati i završnu točku Plana aktivnosti – pronalazak adekvatnog prostora za rad AABH, jer AABH je do sada djelovala u samo 6 m2 neuvjetnog i često poplavljenog prostora u Collegium Artisticumu u podrumu Skenderije gdje je bio smješten ured naše tajnice Duške Nađ.

  Važno je naglasiti da su novi prostori AABH iznajmljeni po komercijalnim tržišnim cijenama i financirani u potpunosti od strane AABH, te da AABH nije ni na bilo kakvom budžetu niti primamo potporu za svoj rad od bilo koje institucije.

  Novi prostori AABH organizirani su kao kreativni HUB – edukativni i ‘coworking’ prostor, te će u njima biti realizirane sve redovite aktivnosti AABH ali i novi edukacijski programi kroz različite tečajeve, obuke, radionice i dr.

  ‘Coworking’ koncept u sklopu HUB-a funkcionira kroz princip iznajmljivanja stola u zajedničkom prostoru. Prostor za zajednički rad dostupan je na iznajmljivanje i korištenje i profesionalcima iz srodnih nauka – grafičkog i produkt dizajna i građevinarstva, dok članovi AABH imaju posebne pogodnosti pri korištenju svih aktivnosti.

  Opcije iznajmljivanja radnog mjesta su različite – uključuju mjesečnu i dnevnu varijantu, te pored radnog mjesta nude sve ostale pogodnosti kao što su pristup kratkim edukacijama AABH HUB-a, internet, kuhinju, prostoriju za sastanke, siguran pristup i dr. Više o paketima iznajmljivanja na linku.  

  Sve aktivnosti AABH, pa tako i ove koje su prethodile otvorenju prostora, su realizirane zahvaljujući nekolicini volontera okupljenih u AABH, pored nas članova Upravnog odbora tu je i uža grupa uistinu aktivnih članova koji od samoga početka rade na realizaciji svih aktivnosti iz našeg Plana.

  Na samom poslu opremanja i formiranja Hub-a AABH u proteklih par mjeseci intenzivno su radile i naše nove uposlenice Narcisa Bašić Gaković i Sanela Dizdar koje su angažirane na projektu Prilike plus i Merdžana Mujkanović naša nova menadžerica AABH HUB-a.

  Prostori Huba- su oplemenjeni i umjetničkim djelima. Mural naziva ‘Možeš li navesti 10 arhitekata ili Veliki val Sarajevo’ djelo je akademskog slikara Muhameda Kafedžića Muhe, koji je jedan od najaktivnijih autora na našem web portalu.

  Mensur Demir, arhitekt, teoretičar, illustrator i slikar darovao je AABH svoj vektorski crtež iz serije Roofscapes of Sarajevo.

  Pored brojnih arhitekata iz Sarajeva i okolice posebni gosti su nam bili i kulturni ateše Ambasade Japana u Sarajevu Kumakura Takajuki i Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković.

  Tihomil Matković je u kratkom pozdravljanju naglasio važnost zajedničkog djelovanja i strukovnog udruživanja te uz pohvalu rada AABH istaknuo kako su problemi struke identični u cijeloj regiji te da zajedno moramo iznalaziti rješenja.

  Predsjednik Upravnog odbora AABH, dr. Vedad Islambegović, je istaknuo da uspjeh i održivost prostora ali i same Asocijacije arhitekata u potpunosti ovisi o nama samima, o svim arhitektima BiH, jer sve dok mi radimo i želimo uspješnu AABH prostor i udruženje će trajati.

  Sam process opremanja i adaptacije ovih prostora smo realizirali uz veliku pomoć naših prijatelja i partnera iz građevinske industrije sa kojima smo u proteklom razdoblju ostvarili izvrsnu suradnju. Svi radovi na adaptaciji i opremanju prostora su realizirani kao donacije od naših sponzora iz građevinske industrije.

  Sve fotografije sa otvorenja možete pogledati na linku

   

  Naši Zlatni sponzori su:

  Prilika plus  –  Asocijacija arhitekata je u protekloj godini ostvarila suradnju sa projektom Prilika Plus koji se realizira sa Centrom za razvoj i saradnju Švicarske pri Švicarskoj ambasadi, te nastavljamo da radimo na zajednickom projektu obrazovanja u drvnoj industriji i arhitekturi. O projektu i njegovim budućim aktivnostima na otvorenju je govorila menadžerica projekta Narcisa Bašić Gaković.
  www.prilikaplus.ba

  Frischeis – najveći bosansko-hercegovački trgovac drvetom i drvnim materijalima, renomiranih proizvođača, sa fokusom na pločastim materijalima.

  Kratku prezentaciju spred firme Frischeis održao je Osman Ćoso.
  https://www.frischeis.ba/

  JUB – vodeći proizvođač boja i fasadnih sustava u BiH, sa širokim izborom mogućnosti u projektiranju. O radu JUB-a i njihovom proizvodnom programu govorili su Iztok Kamenski i Sabahudin Bukva.
  http://www.jub.ba/ 

  AS Floors
  – specijalizovani prodavač podnih obloga sa proizvodima kao što su parketi, laminati, vinil, tepisi, itisoni-tepisoni vodećih proizvođača, prisutni na teritoriji cijele BiH.

  Kratku prezentaciju ispred firme AS Floors održao je Azmir Šutković.
  www.asfloors.ba 

  Intra Lighting – već duže vrijeme vrlo značajan prijatelj i partner AABH i jedan od najznačajnijih sponzora novog prostora i redovit sudionik programa ŠKOLA AABH. Specijalizirani su proizvođač rasvjetnih tijela i svjetlosnih sustava prvenstveno za poslovne i javne prostore, trgovine i trgovačke centre, hotele i prostore namijenjene zabavi.

  Ispred Intra lightinga kratko nas je pozdravio Zoran Čovran.
  http://www.intra-lighting.com/

  R&S  – uvoznik i distributer uredskog materijala, uredskog namještaja i računarske opreme.

  Prezentacije ispred R&S-a su održali Haris Čoho i Merzina Kovač.
  www.ris.ba 

  Stilles Enterijeri – jedna od vodećih firmi u BiH u opremanju enterijera i izradi kreativnih rješenja.Zaslužni su za dizajn i izvedbu pulta na recepciji sa pratećim stolom.
  http://stillesenterijeri.com/  

  Margo štamparija – Digitalni tisak svih formata i materijala, tisak i montaža polugotovih i gotovih proizvoda samostojećih i svjetlećih reklama. 3d reklame od raznih materijala.
  http://www.margo.ba/

  Naši Srebreni sponzori su:

  MAMAS Ambience –  poznata domaća firma za dizajn, izradu i montažu pločastog namještaja
  www.mamas.ba

  FEF – specijalizirana firma za proizvodnju uredskog namještaja, uredskih stolica i ugostiteljskog namještaja.
  www.fef.ba 

  Neimari – jedna od  vodećih firmi  za usluge u građevinarstvu, projektiranju i izvođenju građevinskih radova.
  www.neimari.ba 

   

  Naši Bronzani sponzori su:

  AMSEAL Stil – domaći brend za usluge svih oblika tapacerskih radova.
  www.tapetarsarajevo.com

  OSA Lamps – unikatne ručno rađene lampe za sve prostore. Stolna lampa je dar naših kolega Zulejhe i Asmira iz OSA lamps.
  https://www.facebook.com/OSAlamps/ 

  SECOM– kompanija za proizvodnju i preradu drvnih proizvoda
  www.secom.ba 

  FIS VITEZ – trgovački lanac sa širokom ponudom proizvoda u opremanju enterijera
  www.fis.ba

  BLOW UP – agencija specijalizirana za pružanje usluga audiovizuelne produkcije, tehničke podrške za konferencije i evente, usluge planiranja i organizacije događaja, konsalting i prodaju AV opreme.

  http://blowup.ba/new/

   

  Fotografije: Nejra Durmišević, Maja Ilić, Kenan Muslić, Selver Učanbarlić.

   

  Sve fotografije sa otvorenja možete pogledati na linku.


  Datum objavljivanja: 20.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive