#OSTANIKUĆI: AIA – TRANSFORMACIJE POSTOJEĆIH STRUKTURA
 • 2020-04-13
 • Arhitektura je oduvijek bila saveznik čovječanstva u najtežim i prelomnim trenucima istorije. Krov nad glavom, a ogoljena i lišena svih estetskih, monumentalnih i filozofskih uloga – arhitektura u svojoj funkcionalnoj srži to i jeste, pratilac je životu i borbi za njega.

  Danas svjedočimo turbulentnim, neizvjesnim i za sve, jedinstvenim događajima, na koje je malo ko bio spreman. Međutim, ljudska i profesionalna obaveza arhitekte i uloga arhitekture, dolazi do punog značaja kroz pomoć i osiguranje uslova za liječenje bolenih, uslova za rad medicinskog osoblja i kroz adaptaciju na novonastale prilike.

  Američka asocijacija arhitekata dala je svoj doprinos procjeni „onoga što imamo za ono što nam treba“, tj. kratak pregled mogućnosti transformacije postojećih struktura u objekte za potrebe borbe protiv pandemije COVID-19.

  Zahvaljujemo se kolegama i nadamo se da će arhitektura, još jednom, spasiti brojne živote.

  Do tada, ostanite sigurni i ostanite zdravi.

  “This tool is geared toward flexible and rapid decision making during a public health pandemic,” said task force chair Dr. Molly Scanlon, FAIA, FACHA, who is an environmental health scientist at Phigenics. “Our goal was to synthesize decades of healthcare knowledge and experience into a checklist reflecting the key essential elements of healthcare operations to reduce risk and increase safety at an alternative care site.”

   

  Podijeli

  Iz arhive