Održane Noći arhitekture April 2022 – Urbane transformacije Sarajeva
 • 2022-04-23
 • Noći arhitekture, april 2022. – Urbane trasnformacije Sarajeva sa Humbertom Klumpnerom i Michaelom Walczakom, u Urban design studiju u Sarajevu. Projekat Urban transformation Sarajevo je zajednički poduhvat 3 institucije: ETH Zurich (Švicarska), Arhitektonski fakultet/Univerzitet u Sarajevu (BiH) i Zavod za planiranje razvoja KS (BiH), te je cilj projekta je da kroz prikupljanje informacija i njihovu obradu doprinese novom Urbanističkom planu KS koristeći se najsavremenijim tehnologijama i uz pomoć stručnjaka iz Švicarske (ETH Zurich, UTT, Swiss AI, Švicarska ambasada u BiH).

  Urban design studio Sarajevo je nedavno otvoren na adresi Vrazova 3, i u sljedeće 3 godine djelovaće kao dio projekta Urban transformation Sarajevo. Na Noćima arhitekture 12.4.smo imali priliku vidjeti izložbu preko 50 studentskih radova iz zimskog semestra, studenti sa ETH Cirih i sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a koji su se bavili različitim tačkama i problemima u Sarajevu (male urbane transformacije). Također je prezentovan fizički model Sarajeva u vidu makete 400×600 cm sa označenim studentskim transformacijama, te je na maketu apliciran dio podataka o klimi Sarajeva koji je prikupljen na Danima arhitekture u septembru 2021. godine.

  Noći arhitekture su počele obraćanjem profesora Adnana Pašića u uvodnom dijelu večeri, nakon čega je uslijedilo predavanje Michaela Walczaka koji je objasnio detalje o projektu Urban transformation Sarajevo, te se reflektirao na vrijeme provedeno u Sarajevu na prethodnim Danima arhitekture, pa sve do danas. Blok prezentacije je okončan predavanjem Huberta Klumpnera koji je pričao o samom fenomenu urbanih transformaciju u urbanizmu, te je povukao paralelu između Caracasa i Sarajeva kao gradova kojima ne treba aktivacija nego “co-imagining of public space” (zajedničko promišljanje javnog prostora). Poslije predavanja je održana i panel diskusija gdje je mnogobrojna publika Noći arhitekture imala priliku da razgovara sa Klumpnerom, Walczakom i Pašićem. Urban design studio Sarajevo je otvoren za javnost, te ovom prilikom pozivamo sve da posjete novi prostor u ulici Vrazova 3 na Marijin Dvoru i da pomognu i doprinesu zajedničkom promišljanju javnog prostora u Sarajevu.

  Ekipa LIFT – prostorne inicijative koja organizira Noći i Dane arhitekture u Sarajevu proteklih 14 godina, ovim događajem je htjela da približi publici projekat urbanih transformacija, ali i da naglasi koliko je bitna inkluzija i participacija građana u istraživanju, prikupljanju informacija iv donošenju odluka koje se tiču javnog prostora u našem gradu.

  Podijeli

  Iz arhive