Odrazi u ogledalu – Spiegelbilder
 • 2020-11-02
 • Austrijski kulturni forum Sarajevo će tokom oktobra i novembra mjeseca objaviti kratku seriju video priča pod nazivom “Odrazi u ogledalu – Spiegelbilder” koja ima za cilj da promoviše univerzalne vrijednosti kulturno-historijskog naslijeđa, te veze između Beča i Sarajeva u kontekstu arhitekture.

  Serija koja se sastoji od četiri kratke video priče čiji koncept su osmislili Boris Trapara i Sabine Kernthaller iz Austrijske ambasade u Sarajevu donosi zanimljive detalje o arhitektonskim spomenicima u Sarajevu i Beču, te njihovoj povezanosti. Ova serija stavlja akcenat na četiri grupe od po dva, odnosno tri arhitektonska objekta koje je u većini slučajeva u Beču projektovao profesor, a u Sarajevu njegov student. U Sarajevu su to Akademija likovnih umjetnosti, Velika pošta, Zemaljski muzej i Marijin dvor. U Beču su to Kapela na Evangelističkom groblju, Poštanska štedionica, Dom umjetnosti, Koncertna dvorana i Baldia dvor. Posmatranjem arhitekture u kontekstu, a pogotovo arhitekture austrougarskog perioda koja je do sada bila slabo, ili skoro nikako predmet istraživanja autora van granica Bosne i Hercegovine, te dovođenjem u direktnu vezu objekata izgrađenih u ovom periodu u Sarajevu, sa objektima – njihovim uzorima, izgrađenim u Beču pomaže boljem razumijevanju razvoja i značaja arhitekture u Bosni i Hercegovini. U odnosu centra i periferije u austrougarskom periodu, posebno je zanimljivo posmatrati odnos uzora i replike, te odnos okruženja (duha mjesta, memorije mjesta i atmosfere mjesta) u okviru jednog istog ili sličnog projektantskog rješenja, naglasio je Boris Trapara.

  Na realizaciji projekta su radili Ahmed Kosovac, koji je snimio i montirao kadrove za video priče. Prevod teksta na njemački jezik uradila je Nina Newell, a tekst je čitao Armin Redžić. Obradu tona uradio je Marko Jovančić, a snimke iz vazduha arhitektonskih spomenika u Sarajevu snimio je Ivan Trnčić. Na Internet stranicama Austrijske ambasade u Sarajevu i Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo možete pogledati do sada objavljene video priče.

  U nastavku pogledajte prve dvije video priče koje su objavljene, a u slijedećim sedmicama pratite i ostale!

  Video priča 1: Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo

  Video priča 2: Glavna pošta u Sarajevu

  Podijeli

  Iz arhive