OBJAVLJENA LISTA PROJEKATA U UŽEM IZBORU ZA NAGRADU MIES VAN DER ROHE 2022
 • 2022-01-22
 • Arhitektonska zajednica u Evropi sa nestrpljenjem je očekivala listu projekata u prvom krugu nominacija za najprestižnije europsko strukovno priznanje na području arhitekture: Nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe (European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award).

  Nagradu svake godine dodjeljuje Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Nagrada nosi ime po Miesu van der Roheu koji je kao mladi arhitekta u Berlinu dobio zadatak da osmisli njemački paviljon za međunarodnu izložbu koja se 1929. godine održavala u Barceloni i u kojoj se održao susret kralja Alfonsa 13. i njemačkih vlasti kao dio nastupnih događanja. Iako je paviljon rastavljen nakon završetka izložbe te je nastavio živjeti u crno-bijelim fotografijama smatrao se jednom od najvažnijih građevina arhitekture 20. stoljeća. Fondacija Mies van der Rohe 2000. godine je predložila model Mies van der Rohe nagrade uz dodatni prijedlog za dodjelu nagrade za posebno postignuće arhitektima u usponu te je od 2001. godine to postala i službena nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu.

  Evropska unija i Fundacio Mies van der Rohe ovu nagradu obično daju najboljem evropskom arhitektonskom projektu završenom u posljednje dvije godine. Međutim, u izdanju za 2022. biće prikazana djela iz protekle dvije i po godine, jer je pandemija korona virusa odložila posljednju dodjelu. Nažalost ove godine domaći projekti nisu našli svoje mjesto u ovom krugu nominacija.

  Radovi koji su ove godine ušli u uži izbor raspoređeni su u 18 različitih europskih zemalja. Po 5 ih je u Austriji, Francuskoj i Španjolskoj, koje vode po količini nominovanih projekata. Po 3 objekta u Belgiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Danska, Finska, Poljska i Portugal imaju 2 rada u užem izboru, a Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Norveška, Rumunjska i Slovenija imaju po 1 rad.
  U izboru od 40 najzastupljeniji je program Kolektivno stanovanje s 9 radova (2 od mješovitih radova uključuje i stanovanje). Postoji 7 kulturnih zgrada (muzeji, galerije, umjetnički i kulturni centri i obnova baštine), 6 mješovitih namjenskih i 6 obrazovnih sredina (škole i sveučilišta); 4 Urbanistički radovi (trgovi i javne površine); 2 Sportske i rekreacijske konstrukcije; i 1 trgovina, 1 hrana i smještaj, 1 industrijski, 1 krajolik, 1 ured i 1 rad za socijalnu skrb.

  U nastavku Vam donosimo našu galeriju projekata. A više informacija o projektima možete pronaći u linku ispod.

  AUSTRIJA:

  BELGIJA:

  ČEŠKA REPUBLIKA , GRČKA:

  DANSKA:

  FINSKA:

  FRANCUSKA:

  NJEMAČKA:

  BUGARSKA, ITALIJA, RUMUNIJA:

   

  NORVEŠKA, SLOVENIJA, HOLANDIJA:

  PORTUGAL:

   

  ŠPANIJA:

  VELIKA BRITANIJA:

  Kalendar i događaji

  Pet finalista bit će objavljeni 16.02.2022. Arhitektura i pobjednici bit će objavljeni sredinom aprila u Bruxellesu.

  Dan dodjele nagrada EU Mies koji se sastoji od ceremonije dodjele nagrada održat će se u maju 2022.

  Paviljon Mies van der Rohe u Barceloni, na cjelodnevnom događaju koji će uključivati predavanja autora pobjedničkih i finalističkih radova, razgovore s arhitektima, klijentima, kreatorima politike i članovima žirija; izložba s 532 rada koja sudjeluju u nagradi EU Mies 2022; i događaji Sedmice arhitekture u Barceloni koji među mnogima uključuju Međunarodni festival arhitektonskog filma. Radovi koji uđu u uži izbor bit će otvoreni za javnost kako bi svi mogli saznati više o njima u nazočnosti njihovih autora i kritičara koji će tokom maja istaknuti njihove kvalitete. Datumi i organizacija uskoro će biti objavljeni na www.eumiesaward.com i na društvenim mrežama.

  Više informacija: https://mies.link/Shortlisted_2022

  Podijeli

  Iz arhive