OBJAVLJENA FANTASTIČNA IMENA PREDAVAČA NA DANIMA ARHITEKTURE 2023
 • 2023-09-08
 • Najveći arhitektonski događaj u Bosni i Hercegovini će na glavnoj sceni ove godine predstaviti predavače iz preko dvanaest svjetskih zemalja

  Dani arhitekture se ove godine se održavaju u periodu 15.-22. septembar i za razliku od prethodnih godina Dani arhitekture će trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

  Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture će biti u petak 15. septembra gdje će ovogodišnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično publici predstaviti temu, predavače i program festivala.

  Na glavnoj sceni kina Meeting point ove godine bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. OOIIO je renomirani arhitektonski biro koji svojom odvažnom arhitekturom oduševljava struku širom Evrope.

  Joaquín Millán Villamuelas – OOIIO

  Hrvatski studio ZDL će također prezentovati svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih arhitekata u Hrvatskoj i regiji.

  ZDL

  Studio Grad iz Crne Gore će kao jedan od predstavnika regionalne arhitektonske scene uveličati ovogodišnje izdanje Dana arhitekture, prezentovati svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja.

  Iz Francuske nam dolazi Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utiče na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci.

  Meriem Chabani – studio New South

  Scott Doig iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, će donijeti dašak savremene arhitekture i dizajna u Sarajevo, te nesumnjivo oduševiti lokalnu publiku.

  Scott Doig – studio Haptic

  Iz Švedske nam dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih oblasti građevinske struke i u 30 minuta će pokušati izdvojit ono najbitnije iz svoje dosadašnje karijere.

  Johannes Tovatt

  Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio, te rade pod sloganom “arhitekte i inženjeri za bolje zgrade” će nam prezentovati neke od objekata koje su realizovali širom Evrope.

  Albert Achammer – ATP studio

  Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, a to su Studio Gepek i Ledić arhitektura. Studio Gepek predstavlja savremenu i odvažnu bh. arhitekturu, će nam prezentovati svoje radove kojim će oduševiti prisutnu publiku. Predstavnici Ledić arhitekture će također dati svoj veliki doprinos ovogodišnjem izdanju festivala i prikazati svoje realizacije koje mogu parirati modernim arhitektonskim tokovima širom Evrope.

  Studio Gepek

  Ledić arhitektura

  Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći Sarah Williams sa MIT-a i uvesti nas u svoj svijet arhitekture otkrivajući njen pristup projektovanju i izgradnji objekata različitih kategorija.

  Sarah Williams

  Na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost.

  Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva će biti jedna od predavača na glavnoj sceni kina Meeting point od koje će sarajevska publika imati priliku vidjeti fantastične primjere britanske arhitekture i dizajna.

  Lucy Bullivant

  Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

  Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

   

  Kino Meeting point će i ove godine biti centralna tačka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

  Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture biće usmjerena na predstavljanje i puštanje u prodaju prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdatog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima, tako i građanima.

  Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.


  LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

  Podijeli

  Iz arhive