Noći arhitekture x Future Architecture Platform
 • 2020-09-30
  • Autor: LIFT - prostorne inicijative
  • Događaji

  Novo izdanje Noći arhitekture u Sarajevu u organizaciji Dana arhitekture 2020 publici će u on-line i live formatima predstaviti nekoliko značajnih tačaka višemjesečnih priprema saradnje sa Future Architecture Platform-om. Organizacija Dana i Noći arhitekture postala je član pomenute platforme protekloga ljeta, a tokom jeseni počinje sa predstavljanjem zajedničkih projekata i saradnji, planiranih za naredni period ili već realizovainih tokom ljeta.

  Posredovanjem FAP-a posjetioci u kinu Meeting point i gledaoci NA na facebook-u imat će priliku pogledati dva kratka dokumentarna filma u produkciji Mies.tv, međunarodnog programa o arhitekturi. Ovaj program kreiraju studenti iz pet zemalja s ciljem oslobađanja arhitektonskih intervjua od formalnosti i inhibicija, te predstavljanja istih široj publici kroz različita prikazivanja i javno dostupne filmove.

  Filmovi koji će biti prikazani 01.10.2020. od 19 časova su Why Does Beauty Matter? i The Becoming of an Architect. Prvi film predstavljen je na Talinskom arhitektonskom bijenalu (TAB) 2019. godine. Čine ga intervjui koje kurator Yael Reisner vodi sa arhitektima/cama i studijima poput Sou Fujimota i KTA, te sa DJ-em Nick Luscombe, filozofom Grahamom Harmanom i neuro-naučnikom Taylor Enoch. Film The Becoming of an Architect iz 2017. godine bavi se otkrivanjem nagona i ideja koji oblikuju mlade pojedince prije nego postanu arhitekti/ce. Mies.tv je priredio intervjue sa raznim arhitektima/cama tokom 20. Bečkog arhitektonskog kongresa u Architekturzentrum-u u Beču. Svoje pozadinske priče iznijeli su Diminique Perrault, Wolf D. Prix, MVRDV, Lacaton & Vassal i mnogi drugi.

  Nakon kratkog uvoda, a zatim i prikazivanja filmova razgovarat ćemo putem Zoom-a sa predstavnikom Mies.tv, Arianom Lehnerom, te Milanom Dinevskim iz Future Architecture Platform o filmovima, saradnji, projektima i arhitekturi.

  Na samom početku događaja, publici u sali i onoj koja nas prati putem interneta i našeg live stream-a, Lejla Odobašić Novo i Claudia Zini predstaviće prvu publikaciju KUMA International. Knjiga Unfolding Sarajevo namijenjena je prezentovanju arhitektonkog diskursa nastalog tokom prvog izdanja KUMA International Architecture Week 2019. Godine, a sačinjena je od fotožurnala sa tekstovima, promišljanja, fotografija i projekata, u sklopu kojih su i naši Dani arhitkture.

  Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže 1. oktobra u 19 časova putem live stream-a na našem facebook profilu i da nam šalju pitanja i komentare tokom trajanja događaja.

   

   

  Podijeli

  Iz arhive