NOĆI /ARHITEKTURE/: SPOMENIKA
 • 2022-11-07
 • Nakon ljentnje pauze, LIFT-prostorne inicijative nastavlja sa svojim dvogodišnjim programom Noći arhitekture. Noći /arhitekture/: Spomenika će se održati u petak 11.11. u Urban design studio Sarajevo (Vrazova 3, Sarajevo) sa početkom u 19.00 kada će se i zvanično otvoriti putujuća izložba ARHITEKTURA. SKULPTURA. SJEĆANJE. UMJETNOST SPOMENIKA JUGOSLAVIJE 1945-1991 koju su zajedno producirali Galerija DESSA Architectural centre iz Ljubljane i ARCHITECTUUL.

  Radi se o istraživanju koje traje već nekoliko godina, tačnije od marta 2019. godine kada se Dessa i Architectuul udružuju sa časopisom AB-arhitektonski bilten, te sa nizom autora, fotografa i institucija sa prostora bivše Jugoslavije i šire, pripremaju izložbu Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991 koja trenutno broji 46 mapiranih Spomenika Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije. Vremenom i kroz buduće saradnje, u planu je da se ovaj broj poveća te da se u konačnici mapiraju svi Spomenici NOB-a. Ova izložba ima za cilj da prestavi i valorizuje jedinstvenu arhitekturu jugoslovenskih Spomenika, te je planirano da bude otvorena u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Cilj je da se podigne svijest o vrijednosti Spomenika, te da se skrene pažnja na njihov kulturološki i vanvremenski značaj da bi se na ovaj način pružila određena vrsta podrške održavanju i očuvanju Spomenika.

  LIFT-prostorne inicijative su dali doprinos izložbi u vidu 4 nova Spomenika i to:

  43
  VJEČNA VATRA U SARAJEVU, Bosna i Hercegovina
  Juraj Neidhardt
  1946.

  44
  SPOMENIK PALIM KRAJIŠNICIMA NA BANJ BRDU-ŠEHITLUCIMA KOD BANJA LUKE, Bosna i Hercegovina
  Antun Augustinčić
  1948.-1961.

  45
  KULTURNI PEJZAŽ-NEKROPOLA ŽRTVAMA FAŠIZMA KOD NOVOG TRAVNIKA, Bosna i Hercegovina
  Bogdan Bogdanović
  1975.

  46
  SPOMEN PARK VRACA U SARAJEVU, Bosna i Hercegovina
  Vladimir Dobrović, Alija Kučukalić
  1981.

  „Nakon otovrenja izložbe, biće održana panel diskusija u kojoj će da učestvuje Boštjan Bugarič, jedan od kustosa izložbe ispred Architectuula, te Mejrema Zatrić, arhitektica i historičarka arhitekture ispred DOCOMOMO BiH (AABiH). Panel će tematizirati svakako samu izložbu ali i nedavni vandalistički čin uništavanja kamenih cvijetova na Partizanskom groblju u Mostaru te generalno loš pristup samom održavanju Spomenika NOB-a na teritoriji BiH ali i susjednih zemalja. Publika se svakako poziva da učestvuje u panel diskusiji i to ne samo kroz Q&A, nego i kroz dijeljenje informacija i znanja kako bi zajedno pokušali da odgovorimo na neka pitanja“, rekli su iz LIFT-a.


  Podijeli

  Iz arhive