NOĆI ARHITEKTURE – Istraživanje uloge arhitekte u današnjem društvu
 • 2016-11-26
 • © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  U četvrtak 24.11., u Networksu u Sarajevu su se održale treće Noći arhitekture – događaj koji ima za cilj kontinuirano okupljanje arhitekata i arhitektica, kao i svih zainteresovanih za temu arhitekture, prostora i urbanizma.

  U prvom dijelu programa arhitekt Vedad Islambegović, Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini, predstavio je dosadašnji rad i plan aktivnosti novog sastava Asocijacije arhitekata u BiH.

  Islambegović je pored planova Asocijacije, istakao važnost ujedinjavanja struke radi stvaranja boljih uslova rada.

  Gost predavač, ujedno i kurator DA2017 Idis Turato je predstavio temu Dana arhitekture 2017 – “Kontinuirani enterijer”.

  Po njegovim riječima, cijeli svijet je u nepredvidivoj kontroli. Teži se stvaranju vanjskih prostora u kondicioniranim uslovima. Uz pojavu digitalnog, kako se u skladu s tim mijenja uloga arhitekte? Kako tržišna ekonomija formira ulogu arhitekte? Postavlja se pitanje da li uopšte postoji razlika između prostora ili živimo u kontinuiranom gradu?

  Umjesto klasičnog predstavljanja teme, Turato je kroz svoje predavanje otvorio niz pitanja koja će istraživati Dani arhitekture 2017.

  U drugom dijelu programa je održana panel diskusija na kojoj su učesnici započeli razgovor o otvorenim pitanjima.

  Lokalni arhitekti Mirna Lončarica, Sanela Klarić, Jasmin Sirćo ( ispred organizacije LIFT – prostorne inicijative) i Vedad Islambegović su zajedno sa Turatom diskutovali o različitim temama: od obrazovanja mladog arhitekte, uloge arhitekte u današnjem svijetu, do generalnog stanja društva.

  Kako je Islambegović rekao, ne postoji nijedna dominantna ideologija za svijet u kojem živimo. Ostaju pojedinci i njihove porodice, ali više ne postoje države. Iz tog razloga je jako teško definirati ulogu arhitekte.

  Turato je naglasio da, bez obzira na to da li živimo u Kini, Čileu ili BiH, svi smo taoci tržišne ekonomije.
  To dovodi i do estradizacija arhitekture. Po njegovim riječima: “Današnji arhitekt je kontinuirano estradiziran, pa arhitekt nema vremena ni za grešku. Kako u tome svemu onda imati pravo na grešku i biti svoj?“

  Ova panel diskusija je samo početak istraživanja termina kontinuiranog enterijera i položaja korisnika i arhitekte u njemu.

  Veliki odaziv i aktivno učešće publike na  Noćima arhitekture su pokazali važnost i potrebu za stvaranje platformi za diskusiju o arhitekturi i prostoru.

  Dani arhitekture 2017 će akcenat staviti upravo na panel diskusije.

  Za razliku od prethodnih izdanja, biće smanjen broj predavanja, dok će se više prostora dati otvorenim razgovorima na temu. Festival će se sastojati iz 3 dijela: pozivne izložbe koju će kurirati sam Turato, gdje će biti pozvano 20 – 30 stručnjaka iz cijele regije koji mogu odgovoriti na ovu temu. Drugi dio će predstavljati open call za sve arhitekte da daju svoj osvrt na temu “Kontinuirani enterijer”.Treći dio će biti poziv za studente da prilože svoje radove na zadatu temu.

  Dani arhitekture 2017 će biti održani od 17. – 21. maja 2017 godine u Sarajevu.

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  © LIFT-prostorne inicijative

  Podijeli

  Iz arhive