NOĆI ARHITEKTURE Decembar 2020.
 • 2020-12-12
 • WTF2020?! Još je nešto manje od mjesec dana do kraja godine koju niko nije očekivao. Ovo je godina pandemije, godina kraja defaulta.

  Decembar 2020. godine, za nas, je mjesec kada stara i poznata ekipa isprobava nešto novo i dosad možda produkcijski najzahtjevnije – novi format Noći arhitekture u kojem nećemo slušati predavanja, nećemo gledati filmove ali ćemo se prošetati kroz FIUME FANTASTIKA: Fenomeni grada, izložbu u sklopu programskog pravca SLATKO I SLANO, samo jednog od 8 pravaca koji se dešava u sklopu Rijeka – Evropska prijestolnica kulture 2020, pored glavnih tema koje se usko vezuju za identitet Rijeke // Voda, Rad i Migracije.

  Ali, prvo – ko? NOVI ŽIVOT DELTE POČINJE U DELTALABU – samo je jedan prvi kurator Dana arhitekture, čovjek koji je 2017. godine sarajevskoj publici prezentirao Kontinuirani enterijer, a onda se u aprilu ove godine digitalizirao na Noćima arhitekture APR-2020 [online] x WTF2020?! x ONE.NIGHT.STAND – Idis Turato i DeltaLab, multidisciplinarni istraživački i produkcijski centar pri Sveučilištu u Rijeci su okupili 17 arhitektonskih i dizajnerskih timova koji su duž rijeke Rječine pa sve do njene delte u Jadransko more, kreirali 16 prostornih intervencija koje zajedno čine Slatko i slano. Popis timova je malo reći fantastičan, a na njemu možemo naći i neke od predavača i kuratora prijašnjih Dana arhitekture_Dinko Peračić (kurator DA2018, predavač DA2017), Nikola Bašić (DA2010), 3LHD (DA2010), te ekipa arhitektonskog biroa SKROZ (DA2018) kojoj smo uručili prvu FRESH+BOLD Nagradu Dana arhitekture za 2018. godinu. Popis je, osim arhitekata, nadopunjen naučnicima, stručnjacima i umjetnicima iz Rijeke, Hrvatske ali i iz šireg internacionalnog kruga [npr. Vedran Mimica, profesor urbanizma na Illinois Institute of Technology u Chicagu] koji su dali svoj doprinos planiranju programa unutar prostora kojeg obuhvata Slatko i slano i koji se sastoji od prostornih i umjetničkih intervencija, kulturnih programa, edukacije i istraživanja, a sve pod operativnim i izvedbenim pokroviteljstvom DeltaLab-a.

  Ono što nas za decembarsko izdanje Noći zanima je – šta to DeltaLab tačno radi?! FIUME FANTASTIKA: Fenomeni grada je izložba postavljena u riječkoj industrijskoj hali Exportdrvo koja je 1961. godine izgrađena za potrebe skladištenja drvenih proizvoda koji čekaju dalji transport kroz riječku luku. Ono što je interesantno za Exportdrvo jeste činjenica da se ova hala nalazi direktno preko puta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana Zajca u Rijeci, što prostorno označava i kulturni centar Rijeke, te se programskim pravcem Slatko i slano ustvari radi jedna kulturološka invazija industrijske zone i zauzimanje novih prostora koji inače nisu žarišne tačke okupljanja građana i građanki Rijeke. Program nudi pogled u moguće budućnosti Rijeke, a Slatko i slano postaje istodobno i ogledalo sadašnjosti i prozor u budućnost. Izložba FIUME FANTASTIKA prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane, turbulentne povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte specifične arhitekture i urbanih fenomena. Izložba je postavljena u 10 paviljona, u prizemlju Exporta, od kojih svaki priča priču o određenom riječkom fenomenu, a to su: 01_Granice, 02_Luka i željeznica, 03_Mreže, 04_Kino: “Stižu ljudi!”, 05_Grad, 06_Palača, 07_Zajedničko tlo, 08_Dokolica, 09_Spomenici i 10_Fantastične zone.

  I na posljetku – zašto streamati izložbu? Putovanja već neko vrijeme nisu opcija, a zbog pandemije većina događaja iz kulture su ograničenog pristupa ili u potpunosti otkazani. Jedan od rijetkih koji je opstao u ovom haosu pandemije jeste program Rijeka Evropska prijestolnica kulture 2020 koji većinu svog repertoara veoma redovno i temeljito izvještava online. Međutim, izložbe poput upravo FIUME FANTASTIKA, koliko god bilo odlično vidjeti online kroz slike, tekstove, kritike i intervijue, činjenica jeste da tek pravi doživljaj 10 paviljona možemo spoznati in situ, samo ukoliko smo tamo. Svaki paviljnon priča svoju priču, te su Turato i ekipa DeltaLab-a već radili nekoliko kuriranih šetnji riječkoj publici – mi smo se zapitali zašto Idis ne bi došao u Sarajevo sa Fiume Fantastikom – pa makar i kroz monitor?! Koristeći nekoliko perspektiva, a najviše se fokusirajući na Idisovu, Dani/Noći arhitekture zajedno sa ekipom iz DeltaLab-a donose Fiume Fantastiku na monitore naše publike koja trenutno broji nekoliko hiljada ljudi širom regije, Evrope i svijeta. Malo smo istraživali šta su uopšte online izložbe i trenutno ih u svijetu postoji nekolicina aktivnih – međutim većina ih nije real time, te najčešće imitiraju web stranice sa arhivama i galerijama slika, tu i tamo poneka animacija ili teško locirana padajuća lista. Izložbe su i dalje veoma fizičke, usudili bi se reći dosta analogne, a posljednjih 9 mjeseci okolnosti su takve da su fizički kontakti limitirani u najstrožijem smislu, čak i eliminirani u nekim slučajevima.

  Zatvoreni smo i dalje u svoje sobe, stanove, kuće, te bilo kakav dodir sa vanjskim svijetom proživljavamo kroz monitore svojih laptopa, računara, tableta i mobitela – zašto ne i live kuriranje izložbe?

  Decembarsko izdanje Noći arhitekture se održava 15. decembra u 19h na platformi Zoom, a sve informacije i uputstva za registraciju možete pronaći na facebook stranici Dana arhitekture.

  Podijeli

  Iz arhive