NOĆI ARHITEKTURE 2021-MARCH [ONLINE] x CAN
 • 2021-03-15
 • Prošlog decembra smo koproducirali (video uskoro dostupan online!) kuriranu internetsku izložbu uživo, novi koncept kojim smo se zabavili istražujući zajedno sa sjajnim timom Delta Lab (Rijeka, Hrvatska). Internetska organizacija Fiume Fantastika: Fenomeni grada, koja je uživo organizovana, istupila je iz standardnog Zoom predavanja i uvela nas u novi i dinamičniji koncept. Fiume Fantastika bila je prva internetska izložba novog formata Noći arhitekture.

  Pandemija nas je zarobila u svojim domovima, daleko od bilo kakvih kulturnih događaja, bioskopa, izložbe ili predstave, međutim sada smo im možda bliži više nego ikad. Domaća atmosfera u kojoj se naš privatni i društveni život međusobno povezuju i postoje i tu će se održati naš sljedeći događaj. Novim formatom želimo otvoriti razgovor o zamućenim granicama između javnog i privatnog prostora, invaziji javnog sadržaja u naše domove i učinku digitalizacije na izložbe.

  Pridružite nam se 18. marta 2021. u novoj postavci, daleko od javnog prostora i našeg kina Meeting point, za internetsku izložbu u 15h koja prikazuje rad londonskog studija CAN i za ćaskanje s Matom Barnesom i Vernesom Čauševićem u 19h! Pripremite svoja pitanja jer ćemo imati vremena za pitanja i odgovore!


  Mat Barnes je velški arhitekta i direktor arhitektonskog studia CAN (UK). Bivši je član STORE-a, edukacijskog umjetničkog kolektiva koji je godinama radio predavanja o projektima i radu CAN studija širom Evrope. Redovan je gostujući predavač i eksterni kritičar na nekoliko britanskih univeziteta uključujući Bartlett i Westminster. Pisao je i publikacije, posljednja od kojih je za ArchDaily: Višeformna arhitektura u doba tranzicije. Sva spomenuta iskustva je skupio u studio CAN kojeg je otvorio 2016. godine sa kojim je izgradio reputaciju snažne i uzbudljive arhitekture.


  CAN Studio je osvojio RIBA (Royal Institute of British Architects) nagradu u 2019. godini za projekt Lomax Studio, te je bio finalista na AJ Small Projects već dvije godine za redom. Ovaj uzbudljivi studio nalazi se u jednako uzbudljivom dijelu Londona, Shoreditchu te u potpunosti oslikava svoj prostorni kontekst. Još od osnivanja u 2016. godini, CAN Studio je pod reputacijom da stvara nevjerovatne projekte potpisane kulurološkim i historijskim istraživanjem koji oslikavaju jedinstvene ličnosti i potrebe svojih klijenata, a u realizacijama imaju od manjih umjetničkih instalacija do stambenih enterijera i komercijalnih objekata. Studio vodi Mat Barnes koji stavlja jak naglasak na kreativnu kolaboraciju. Šta to znači? CAN teži saradnji sa kreativnim pojedincima izvan arhitektonske struke sa ciljem razvijanja novih ideja i metodologija te skoro uvijek eksperimentišu sa novim materijalima kreirajući svoje sopstvene know-hows. Primjeri ovakve prakse su defnitivno projekt The Block Shop, instalacija urađena za RIBA-u sa umjetnicom i kuratorkom Ninom Shen-Poblete, te All That Could Have Been instalacijom i izložbom sa umjetnikom Harry Lawsonom, naručenom za Sir John Soane’s Museum u Londonu. CAN svaki svoj novi projekat vidi kao priliku da testira svoje viđenje ulaznih podataka, da istraži različite često neisprobane pristupe dizajnu i prije svega da nadopuni svoje znanje o novim materijalima. Kao rezultat ovog pristupa, CAN nema jasno definisan stil, već uvijek favorizira reference bazirane na kontekstualnom kulturološkom istraživanju. Svoj već prepoznatljivi pristup CAN je demonstrirao u svom (kako Mat kaže) malom, ali rastućem portfoliju koji je osim niza publikacija, osvojio i broj nagrada i priznanja.

  Događaju možete prisustvovati registracijom na link us02web.zoom.us/webinar/register/WN_izNRBo2WTU25ujkRxTu-BA . Sve dodatne informacije o održavanju ovog izdanja Noći arhitekture možete dobiti na društvenim mrežama Dana arhitekture (Facebook, Instagram, Twitter).

  Podijeli

  Iz arhive