NOĆI ARHITEKTURE [+] 2020-JUNI [ONLINE] x WTF2020?!
 • 2020-06-15
 • Serija predavanja: SPACE FORCED!

  Tim Dana arhitekture Sarajevo je za ovu godinu pripremio nešto drugačiji format festivala, adaptirajući se novonastaloj situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-19 virusa. Ekipa mladih arhitekata/ica je odlučila preuzeti već poznati format Noći arhitekture, serija manjih događaja dobro poznata sarajevskoj publici, s tim da za 2020. godinu Noći arhitekture [+] publika može da prati online preko platforme Zoom. Prve Noći arhitekture [+] 2020-APRIL [online] x WTF2020?! su imale regionalni karakter i održane su krajem mjeseca aprila. Bila je to online diskusija o prethodnim temama Dana arhitekture te njihovoj relevantnosti u današnjem kontekstu: Kontinuirani enterijer [DA2017], Prostor slobode [DA2018] i Preispitivanje paradigmi [DA2019]. Diskusiju između prethodnih kuratora Dana arhitekture, Idisa Turata (Hrvatska), Dinka Peračića (Hrvatska) i Deana Laha (Slovenija) je pratilo preko 450 ljudi iz 18 zemalja svijeta.

  Druge Noći arhitekture [+] 2020-JUNI [online] x WTF2020?! su pripremljene u nešto ambicioznijem formatu serije predavanja pod nazivom SPACE FORCED! Kroz 3 online predavanja Noći arhitekture [+] će ugostiti poznata arhitektonska imena, a sve pod kuratorskim vodstvom Francesco Degl’Innocentija (Italija/Holandija), kuratora Dana arhitekture 2020/2021 i editora časopisa VOLUME: “Sa SPACE FORCED! serijom predavanja nadamo se istražiti budućnost u novom univerzumu mogućnosti. Prostor nas treba! [Space needs us!]”

  Prva epizoda SPACE FORCED! serije [01] RADICAL CITIES je zakazana za 18.06. (četvrtak) u 20:00. Publika će imati priliku da sluša Alfredo Brillembourga (Venecuela/SAD) iz Urban-Think Tanka i Hans Ibelingsa (Holandija/Kanada) iz The Architecture Observer. Dvojica arhitekata i predavača prijašnjih Dana arhitekture, zajedno sa Francescom, će da prodiskutuju nekoliko tema, stavljajući u fokus film koji će biti prikazan prije diskusije. Radi se o filmu TORRE DAVID, kratkom dokumentarcu snimljenom 2014. godine koji je dio tadašnjeg istraživanja, izložbe i knjige Urban-Think Tanka. Scenarij za dokumentarac je radio Alfredo Brillembourg, a režiju i produkciju Markus Kneer (Švicarska) i Daniel Schwartz (SAD) kojeg je sarajevska publika mogla da sluša u martovskom izadnju Noći arhitekture u Meeting Pointu.

  Druga epizoda SPACE FORCED! serije [02] NEW ALLIANCES: THE ARCHITECTURE OF SERVICES u diskusiju postavlja arhitektu i service designera te se dotiče pitanja redizajna servisa/usluga u skladu sa novim regulativama nastalim usljed pandemije, dok je treća epizoda [03] EXTREME RESILIENCE osmišljena kao svojevrsni clash of the titans. Datumi obe epizode će biti naknadno objavljeni, dok cijelu seriju publika može da prati registracijom na Zoom link  (SPACE FORCED! oficijelni jezik je engleski).

  Do kraja 2020. godine, Dani/Noći arhitekture planiraju još 3 događaja koja bi osim online streama, trebali da se održe live u skladu sa novim pravilima o okupljanju u javnom (zatvorenom) prostoru. Za sve aktivnosti Dana arhitekture pratite @daniarhitekture (instagram) i @dani.arhitekture (facebook) i www.daniarhitekture.ba​.

  Podijeli

  Iz arhive