NOĆI ARHITEKTURE 10
 • 2019-12-17
 • Tekuću godinu ćemo završiti desetim izdanjem Noći arhitekture, 17. decembra u 20h.

  Na glavnoj sceni kina Meeting point ovog utorka će izaći uvaženi bh. arhitekta Amir Vuk Zec i cijenjeni književnik iz Bosne i Hercegovine Dževad Karahasan, te iz uglova arhitekte i pisca govoriti o “Poetici prostora”, što je tema decembarskih Noći arhitekture.

  Zašto razgovor, a ne predavanje?

  Kada mi se posrećilo da upoznam velikog živućeg, mislioca i pisca Dževada Karahasana, kojem je teatar, govor i književnost određenje života, zamolio sam ga tada, da nama arhitektima održi u formi nekog predavanja perfomans o prostoru, o Sarajevu, o arhitekturi, koja je lik u skoro svakoj njegovoj pripovjesti. Pisac – mislioc, čiji likovi ne pripovjedaju, nego misle za nas, je rekao -može, ali da bude razgovor?

  Kao svaki platoničar, zna da se samo u razgovoru dolazi do istinske spoznaje. Baš to veče, Karahasan je vodio razgovor o ‘Usmenosti i neposrednom govoru’, sa glumicom Šojić Tatjanom povodom Festivala bajki i priča, koji su njih dvoje uz saz pratnju, održali u kultnom prostoru za takve događaje, u figurama. Bilo je to nezaboravna magija riječi, o riječima koje se kazuju neposredno, pred vama, punim bićem i gestom onog koji govori, o impresiji i sugestivnosti tako kazane riječi.

  Arhitektura kao i književnost jeste razgovor. To je njeno metafizično svojstvo, gdje čovjek građenjem, tom bitnom odrednicom svog bitka i prisustva na ovom svijetu komunicira sa onim prije, sada i i onima koji dolaze. Da li kuća govori? Kome govori? Šta nam kazuje? To ishodišno svojstvo naše profesije smo potisnuli i koristimo diskurs nametnute nam konzumeracije i reprezentativnosti.

  Govoriti o prostoru je ujedno i o vremenu. Vrijeme je moj prostor -rekao je veliki Gete. Sa Karahasanom o tome treba početi pričati i rasplamsati će se misli, koji će sigurno zapaliti naše misli.

  Namjera i povod jeste da se malo odmaknemo u promociji i pristupu prezentacije arhitekture i arhitekata, na Noćima i Danima arhitekture od uobičajne forme. Dani su to već davno počeli praktikovati kao dijalog, u koji se uključuje publika. Posljednji Dani Orisa su pokušali preuzeti tu formu, ali čini mi se da ogromna sala Lisinskog formom nije za tu namjenu adekvatna.

  Volio bih da iz ovih noćnih dijaloga o prostoru izađe knjiga – Ašikovanje o prostoru.“

  Karte se mogu rezervisati putem maila rezervacije@daniarhitekture.ba.

  Sve dodatne informacije možete dobiti na Facebook i instagram stranici Dana arhitekture, kao i na web stranici www.daniarhitekture.ba.

  Podijeli

  Iz arhive