NOĆI ARHITEKTURE 07 – Arhiviranje stvarnosti
 • 2018-03-30
 • U sarajevskom kinu ‘Meeting Point’,  dokumentarnim filmom “Scanlab Projects” sinoć nam se predstavio Scan Lab, jedan od ovogodišnjih partnera Dana Arhitekture. Riječ je o studiju specijaliziranom za 3d skeniranje u velikoj razmjeri i kreiranje digitalnih replika objekata, pejzaža i događaja. Kada kažemo velikoj onda mislimo baš to.  Recimo, kompletan nacionalni park, digitalno reproduciran, svako drvo, svaki list, korijen, kamenčić, sve. Vrlo teško se oteti osjećaju da, usprkos vrlo impresivnoj prezentaciji i razrađenim projektima, tehnologija i njene mogućnosti se još uvijek nalaze u povojima. No i ono što je predstavljeno jasno daje naznake onoga što nas čeka u vrlo bliskoj budućnosti. Najbolje se to može vidjeti u radu nazvanom „Post lenticular landscapes“, u kojem je skeniran Nacionalni park Yosemite. Stavljajući sebe u red iza Watkinsa, Weeda, Muybridgea i Adamsa, autori su svjesni da njihova tehnologija objektiv fotografskog aparata čini prevaziđenim. Zašto će nam trebati fotoaparat, kad je svaka moguća slika već „fotografirana“ skeniranjem 3d tehnologijom? Svaki neobavezni snimak mobitelom, svaki pomno komponirani negativ Ansela Adamsa u konačnici će moći biti rekrearian, piksel za piksel. Počelo je od jednostavnih predmeta, sad se prešlo na čitave krajolike, pa je za očekivati da vrlo brzo, prvo fragmentarno, a onda u cjelini, bude napravljena digitalna kopija cijele planete. Također, otkrivaju se skriveni slojevi i potpuno neočekivani scenariji korištenja objekata i prostora općenito – prikazano u serijalu ‘Italy’s Invisible Cities’, što otvara vrata i novim načinima memorijalizacije prostora. Kako smo prije 10-ak godina sa čuđenjem gledali satelitske snimke preko Google Eartha, tako ćemo ubrzo vjerojatno moći iznutra i izvana pregledati baš sve, svaku ulicu, svaku zgradu, svako drvo u bilo kojoj šumi na bilo kojem kontinentu. Kakva će biti ta nova stvarnost? Koliko će ih biti? Hoće li svako kod kuće imati po jednu kopiju planete Zemlje ( You wouldn't download the Earth, would you?)?  Hoće li to biti dobro ili loše – ovisi o ljudima, a ne o tehnologiji.

  ScanLAB će u maju ove godine, u sklopu programa Dana arhitekture održati i trodnevnu radionicu ‘Sarajevo and the Siege: Between Occupation and Freedom” za studente arhitekture koji će imati priliku naučiti koristiti sve te najnovije tehnologije. Uz Scan Lab, radionicu će voditi i  „Project V architecture“ Vernes Čaušević i Lucy Dinnen. Podrobniji detalji, rok i način prijave će biti naknadno objavljeni. Mi iz redakcije vam malo zavidimo – da smo mlađi, odmah bi skočili da se igramo time.

  | Fotografije |

  Datum objavljivanja: 30.03.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive