NOĆI ARHITEKTURE 06
 • 2018-01-12
 •  

  NOCI ARHITEKTURE 건축의 밤
  환영 17.01.2018. u 20.00h Kino Meeting Point Sarajevo

  지문 LANDSCRIPT
  Seung H-Sang (Južna Koreja) www.iroje.com

  Nijedna struktura ne moze trajati vječno, koliko god bila snažno napravljena da slavi graditelje. Nema istine u vještačkim strukturama koje pravimo. Samo je memorija da smo bili tu vječna…

  As man cannot deny the fatality of death, architecture ultimately falls down and disappears. No matter how firmly it is built to celebrate the glory of its patron, there is no building that can finally resist the law of gravity. Even city, however perfect in its initial shape, is never complete, never at rest before disappearing. What remains is only memory which is etched on the place like finger print. Let’s call it ‘landscript’ – description on the land about our living landscape.

  문화적인 경치 KULTURNI KRAJOLIK / Istraživanje arhitekture i identiteta
  Mladen Jadrić (Austrija) www.jadricarchitects.com

  Raznolikost i složenost savremenih kulturnih fenomena urbanih i ruralnih područja Kine, predstavljaju izazov za arhitekte. Susret kineske tradicije i modernizacije jedinstven je – i u brzini dešavanja i u naglosti susreta. Utjecaj oslobođene energije i živost ovog procesa odražavaju jedinstveni duh promjene sveukupnog izgrađenog okoliša u zemlji.

  Ciljano ispitivanje odabranih tema u urbanim i ruralnim područjima dalje prenosi teorijsko i praktično znanje kao alat za rješavanje jedinstvene rekonstrukcije kulturnog identiteta i bavljenje estetikom izgrađenog prostora.

  Seung H- Sang je rođen 1952 godine, diplomirao na Seoul Nacionalnom Univerzitetu i studirao na Tehničkom Univerzitetu u Beču. Radio je za Kim Swoo Geun-a od 1974 do 1989 i osniva biro ‘IROJE architects & planners’ 1989. Bio je glavn član ‘4.3 Group’ koja je vršila jak utjecaj na korejansko arhitektonsko društvo, te je učestvovao u osnivanju ‘Seoul School of Architecture’ kao novi sistem edukacije. Autor je brojnih knjiga: ‘Beauty of Poverty(1996 Mikunsa)’, ‘Architecture, Signs of Thoughts(2004 Dolbegae)’, ‘Landscript(2009 Yoelhwadang)’ i ‘Graveyard of Roh Muhyun(2010 Nulwa)’, bio je gostujući profesor na Univerzitetu sjeverni London i predavao je na Državnom unverzitetu Seoul i na Državnom univerzitetu umjetnosti Korea. Njegov rad se zasniva na sopstvenim kritičkim uvjerenjima o Zapadnoj kulturi dvadesetog vijeka, čiji je predmet ‘ljepota siromaštva’. Osvojio je razne nagrade sa svojom praksom i radom, te je bio koordinator za ‘Paju Book City’. Američki institut arhitekture investirao ga je u počasnog saradnika AIA-e 2002. godine, a Korejski nacionalni muzej savremene umetnosti ga je izabrao za “umjetnika 2002. godine”, prvi put za arhitekte i imao je izložbu grand solo arhitekture. Stekao je svjetsku slavu kao arhitekta sa svojim arhitektonskim dostignućima i kroz razne međunarodne izložbe, proširio je svoje arhitektonsko polje djelovanja u Aziji, Europi i Americi. Korejska vlada 2007. nagradila ga je ‘Korea Award for Art and Culture “, te je izabran za direktora Arhitektonskog bienala u Gwangju 2011., nakon toga i za korejski paviljon na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2008. Bio je izabran za prvog gradskog arhitektu metropolske vlade u Seulu 2014 i završio svoj mandat u 2016. godini.

  Mladen Jadrić predaje i praktikuje arhitekturu u Beču, Austrija. Mladen Jadrić je osnivač i direktor JADRIĆ ARCHITEKTUR ZT GmbH. Realizovao je širok spektar projekata različitih razmjera: arhitektonski i urbanistički projekti, uključujući rezidencije, eksperimentalne umjetničke instalacije i dizajn enterijera u Austriji, SAD-u, Finskoj i Kini. Od 1997. predaje na Univerzitetu tehnologije Beč (TU Wien) i stiče veliko iskustvo kao gostujući profesor i gostujući predavač u Evropi, SAD, Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Izlagao je na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu, UK; M.I.T., Cooper Union i Univerzitet Roger Williams, SAD; Univerzitet Alvar Aalto, Helsinki, Finska; Arhitektonsko bienale u Veneciji, Italija; Svetski arhitektonski trienale u Tokiju, Japan; Muzej 20. veka, Berlin, Nemačka; Bijenale arhitekture i urbanizma u Seulu u Koreji; NIT-Nagoya Tehnološki institut u Japanu i još mnogo toga. Dobio je državnu nagradu za eksperimentalnu arhitekturu, ‘Karl Scheffel Preis’ i ‘Schorsch Preis’ grada Beča.

   

  Datum objavljivanja: 12.01.2018.

  Podijeli

  Iz arhive