NOĆI ARHITEKTURE 06 – Kulturni krajolik i memorija prostora
 • 2018-01-22
 • Autor: LIFT – prostorne inicijative

  U srijedu, 17.1.2018. u kinu Meeting point održane su šeste po redu Noći arhitekture. Predavači, koji su u prostorije kina privukle brojne posjetioce, su arhitekta Mladen Jadrić, koji predaje i praktikuje arhitekturu u Beču, te jedan od najpoznatijih koreanskih arhitekata Seung H-Sang.

  Predavači su na vrlo atraktivan i zanimljiv način predstavili šta je ono što ih inspiriše, na koji način nastaju njihovi projekti  te kako ambijent u kojem grade utiče na njih. Cijeli događaj po prvi put je prikazan prenosom uživo putem Facebook stranice Dani arhitekture. Na taj način omogućeno je svima koji nisu mogli doći, da prate predavanja. Ovim se opravdala ideja Noći arhitekture, kao događaja koji kontinuirano, tokom cijele godine, okuplja ljubitelje arhitekture, stručnjake i studente.  

  Noć je započela kratkim filmom u kojem su prisutni upoznati sa radom arhitekte Mladena Jadrića, te njegovim biroom JADRIĆ ARCHITEKTUR ZT GmbH. Jadrićev trenutni angažman obilježen je radom i boravkom u Kini gdje je upravo njegov projekat, na međunarodnom konkursu Asiad Key Project, dobio prvu nagradu. U uvodnom dijelu predavanja posjetioci su upoznati sa historijom, karakteristikama i trenutnom situacijom Kine. Nakon toga usljedile su prezentacije nekoliko projekata tima JADRIC ARCHITEKTUR. Poseban naglasak arhitekta je stavio na uticaj boravka u Kini na njegovog trenutni rad te na koji način je moguće spojiti interesatnu tradiciju kineske arhitekture sa današnjom.

  Zatim je uslijedilo predavanje Seung H-Sang, arhitekte iz Seoula koji je posjetioce upoznao sa svojim radom i projektima. Svi prisutni su imali priliku vidjeti Sangov karakterističan pristup projektovanju i analizi prostora koji je vidljiv kroz brojne prikazane radove. Prezentaciju je završio objašnjenjem da nijedna konstrukcija ne može trajati vječno, te da je jedino memorija da smo bili tu vječna.

  Na pitanje kako se osjeća u Sarajevu i šta misli o arhitekturi grada, Sang je odgovorio da ga grad svojom urbanom morfologijom dosta podsjeća na njegovo rodno mjesto i njegov kraj, tako da na neki način osjeća Sarajevo kao mjesto koje već poznaje. Spomenuo je i svoje iskustvo gradskog arhitekte grada Seoula u čijoj nadležnosti je bila izgradnja većine javnih prostora, te istakao da na taj način arhitekte mogu bolje upravljati onim što se danas gradi i ne prepustiti da se uništava sredina u kojoj živimo.

  Teško je istaći sve teme i detalje koji su spomenuti na zadnjim Noćima arhitekture te prenijeti cijelo iskustvo. Uspješni događaji poput ovog su dokaz da ljudi imaju želju i volju saznati više, da su spremni diskutovati i komentarisati, te nam najavljuju da nas čekaju još jedni inspirativni, zanimljivi i kreativni Dani arhitekture.

  | Fotografije |

  Datum objavljivanja: 22.01.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive