NOĆ I ARHITEKTURE [+] 2020-JUNI [ONLINE] x WTF2020?! Serija predavanja: SPACE FORCED!
 • 2020-06-22
 • Druge online Noć i arhitekture [+] 2020-JUNI [online] x WTF2020?! su u toku. Već u ovaj četvrtak, 26.5. u 19:00 online publika će imati priliku da sluša drugu epizodu od ukupno 3 koje čine SPACE FORCED! seriju predavanja o arhitekturi u i nakon pandemije. U drugoj epizodi, pod nazivom NEW ALLIANCES-THE ARCHITECTURE OF SERVICES, publika će imati priliku da sluša predavače iz BOARD OF INNOVATION i DARK MATTER LABS. Da bi prisustvovali online događaju, publika treba da se registruje na platformu Zoom preko linka.

  Prva epizoda RADICAL CITIES je streamana 18.6., takođe online, a publika je mogla da gleda 25minutni arhitektonski dokumentarac TORRE DAVID (2014) nastao u produkciji Urban-Think Tanka i da poslije filma sluša razgovor između Alfredo Brillembourga (Urban-Think Tank) i Hans Ibelingsa (The Architectural Observer), sve pod kuratorskim vodstvom Francesco Degl’Innocentija (Volume magazine) koji je ujedno i kurator Dana arhitekture 2020/2: “Sa SPACE FORCED! serijom predavanja nadamo se istražiti budućnost u novom univerzumu moguć nosti. Prostor nas treba! [Space needs us!]”

  Tim Dana arhitekture Sarajevo je za ovu godinu pripremio nešto drugačiji format festivala, adaptirajući se novonastaloj situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-19 virusa. Ekipa mladih arhitekata/ica je odlučila preuzeti već poznati format Noć i arhitekture, serija manjih događaja dobro poznata sarajevskoj publici, s tim da za 2020. godinu Noć i arhitekture [+] publika može da prati online preko platforme Zoom. Prve Noći arhitekture [+] 2020-APRIL [online] x WTF2020?! su imale regionalni karakter i održane su krajem mjeseca aprila. Bila je to online diskusija o prethodnim temama Dana arhitekture te njihovoj relevantnosti u današnjem kontekstu: Kontinuirani enterijer [DA2017], Prostor slobode [DA2018] i Preispitivanje paradigmi [DA2019]. Diskusiju između prethodnih kuratora Dana arhitekture, Idisa Turata (Hrvatska), Dinka Peračića (Hrvatska) i Deana Laha (Slovenija) je pratilo preko 450 ljudi iz 18 zemalja svijeta. Do kraja 2020. Godine, Dani/Noći arhitekture planiraju još 3 događaja koja bi osim online streama, trebali da se održe live u skladu sa novim pravilima o okupljanju u javnom (zatvorenom) prostoru. Za sve aktivnosti Dana arhitekture pratite @daniarhitekture (instagram) i @dani.arhitekture (facebook) i www.daniarhitekture.ba.

   

   

  Podijeli

  Iz arhive