Nagrada Ranko Radović 2021 za knjigu „Urbane sobe Sarajeva“ autorica Nermine Zagora i Dine Šamić
 • 2021-12-28
 • Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović. Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz svijeta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.

  Nagrada se dodjeljuje za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodjele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu riječ uopšte;
  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu;
  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u istom periodu.

  Žiri za dodjelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu) jednoglasno je donio Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodijeli: doc. dr. Nermini Zagora, d.i.a. i doc. dr. Dini Šamić, d.i.a. za knjigu Urbane sobe Sarajeva: Transformacija javnih prostora alatima dizajna enterijera, u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2021.

  Žiri je radio u sastavu: Ognjenka Finci, Miljana Zeković i Zoran Đukanović.

  Nagradu za realizovano arhitektonsko djelo dodijeljeno je studiju „Remorker Architects” za rekonstrukciju poslovne zgrade na uglu Makedonske i Kondine ulice u Beogradu. U kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije nagrađeno je Udruženje „Moderni u Beogradu” za izložbu „Osmi kilometar”, 17. Bijenale arhitekture u Veneciji, 2020/2021.

  UČESNICI KONKURSA NRR 2021. – KATEGORIJA 1

  UČESNICI KONKURSA NRR 2021. – KATEGORIJA 2

  UČESNICI KONKURSA NRR 2021. – KATEGORIJA 3

  Katalog izložbe NRR 2021

  Podijeli

  Iz arhive