Muzejska nagrada Vijeća Evrope za 2022. godinu
 • 2022-01-12
 • Muzejska nagrade Vijeća Evrope za, je jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskom sektoru, koja se dodjeljuje pri izboru za Evropski muzej godine.  Dodjeljuje se od 1977. godine, muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju evropskog kulturnog naslijeđa, te demonstrirali izvrsnost u svom pristupu muzejskom djelovanju.

  Odabran od strane Odbora za kulturu, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE), “Nano Nagle Place” (Cork, Irska) osvaja nagradu. Kao važan dio programa dodjele Europskog muzeja godine, Muzejska nagrada Vijeća Europe dodjeljuje se muzeju koji stavlja poseban naglasak na europske perspektive i međudjelovanje lokalnih i europskih identiteta, na predanost i predstavljanje ključnih vrijednosti, demokratije, ljudskih prava, interkulturalnog dijaloga, premošćivanja kultura i prevladavanja društvenih i političkih granica. Pobjednici 2022. u ostalim kategorijama bit će objavljeni posljednjeg dana godišnje konferencije EMYA2022 i ceremonije dodjele nagrada koja će se održati u Tartuu, Estonija od 4. do 7. svibnja 2022. 


  Ove godine ponosno donosimo vijesti o nominaciji Zanat Woodcarving Muzeja (Normal Arhitektura). U svojoj obavijesti o nominovanim, EMYA se zahvaljuje 60 nominiranih muzeja na interesu koji su pokazali za nagradu i raduje se susretu s njima na godišnjoj konferenciji i ceremoniji dodjele nagrada EMYA2022.

   

  I dodatno se možemo prisjetiti dobitnika nagrade za 2018. godinu – “Muzej ratnog djetinjstva”. Kada je Vijeće Evrope istaklo: “Muzej ratnog djetinjstva, čiji je pristup namjerno apolitičan, ima za cilj premostiti postojeći jaz u dokumentovanju ratnih iskustava iz dječije perspektive, te proširiti svoje istraživačko djelovanje širom Bosne i Hercegovine, među dijasporom u inostranstvu, ali i globalno. Žiri je pohvalio istinski potencijal ovog muzeja da služi kao snažan samoodrživi model građanske inicijative, istaknuvši da je muzej ponudio primjer koji bi se mogao replicirati i u drugim konfliktnim i postkonfliktnim zonama širom svijeta.”

  Podijeli

  Iz arhive