MUZEJ DRVOREZBARSTVA STUDIA NORMAL JE DOBITNIK NAGRADE LUIGI MICHELETTI
 • 2022-09-13
 • Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja. Nagrada je uručena na konferenciji i ceremoniji dodjele nagrada Evropske akademije muzeja održanoj u Luksemburgu od 8. do 10. septembra 2022.

  Nagrada Micheletti organizira se u suradnji s Fondacijom Micheletti kako bi se istakle najbolje prakse u muzejima. Nagrada se fokusira na inovativne muzeje i izložbe 20. stoljeća u sferama istorije, nauke, tehnologije, industrije, naučnih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centara. Postoji poseban interes za nove muzeološke ideje i/ili prakse i za utjecaj muzeja na domaću, regionalnu, nacionalnu i međunarodnu scenu.

  Muzej drvorezbarstva Konjic osnovali su i otvorili 2019. godine vlasnici Zanata, porodica Nikšić. Orhan Nikšić, direktor i suosnivač Zanata, bio je i pokretač ideje konjičkog Muzeja drvorezbarstva i njegov je sadašnji direktor. Sa velikim uzbuđenjem povodom ove nagrade, a to je druga nagrada Muzeju ove godine, Orhan  Nikšić je rekao: „Konjički duborez je u  decembru 2017. godine upisan na  UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, čime je nama, nosiocima ove tradicije, dodijeljena ne samo čast i privilegije, već se je istakla i obaveza da doprinesemo očuvanju kako materijalnih objekata, tako i nematerijalnog kulturnog naslijeđa nastalog bavljenjem ovim umjetničkim zanatom, čije se znanje prenosilo s generacije na generaciju zanatlija.

  Cilj Muzeja je da sačuva, osvijesti i učini javno dostupnim sjećanja na drvorezbare i njihova djela, kao i da ispriča priču o izdržljivoj i fascinantnoj povijesti ovog tradicionalnog zanata koji je postao simbol Konjica i najizrazitiji element njene kulturne baštine. Drugi cilj je da se održi vještina drvorezbarstva nadahnjujući i obučavajući nove generacije drvorezbara i stvarajući ponovno interesovanje za njihove radove. Konačno, kako se važne kulturne institucije u BiH bore da opstaju zbog nedostatka javnih sredstava, naš cilj je i da istaknemo alternativni model za očuvanje tradicionalnih zanata i kulturnog naslijeđa.”

  Gospodin Nikšić je izrazio zahvalnost svima koji su svojim artefaktima i znanjem doprinijeli izgradnji muzeja. Arhitekturu muzeja je dizajnirala Normal Arhitektura i to je jedan od prvih primjera parametarske arhitekture u Bosni i Hercegovini, prezentaciju i grafički dizajn potpisuje Enes Huseinćehajić, a sve tekstove je napisao Ahmed Burić. Projektom je rukovodio Orhan Nikšić.

  Značajno je napomenuti da je Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik i nagrade Živa za najbolji slavenski muzej u konkurenciji 20 muzeja iz 11 slavenskih zemalja, koja je svečano dodijeljena na sedmoj ceremoniji Foruma slavenskih kultura u Beogradu u Srbiji u januaru 2022. g. (sa zakašnjenjem od godinu dana zbog pandemije).

  Fotografije: Eldin Hasanagić

  Fotografije: Eldin Hasanagić

  Fotografije: Eldin Hasanagić

  Fotografije: Eldin Hasanagić

  Fotografije: Eldin Hasanagić

  Fotografije: Eldin Hasanagić

   

  Podijeli

  Iz arhive