MONOGRAFIJA I IZLOŽBA – HASAN ĆEMALOVIĆ
 • 2019-11-22
 • U četvrtak, 28.11.2019. u 19h će biti predstavljena monografija autorice Aide Husetić pod nazivom “Arhitekt Ćemalović” u dvorani Gradske vijećnice,  ulica Brodac 1. Predstavljanje monografije bit će upotpunjeno izložbom radova arhitekte Hasana Ćemalovića.

  Knjiga “Arhitekt Ćemalović” predstavlja prikaz arhitektonskog djelovanja spomenutog bh arhitekte, a obuhvata projektantsku djelatnost od 1972. do 2014.godine.

  Hasan Ćemalović ugledni je bosansko-hercegovački arhitekt. Rođen je u Mostaru 1947. godine. Studij arhitekture završio na Arhitektonskom Fakultetu u Sarajevu 1971.godine. Na istom fakultetu radio je kao asistent na katedri za projetovanje u period 1976- 1986.godine. Od 1986. do 1992.godine bio je direktor Zavoda za studije i projektovanje “Dom”. U toku rata organizirao je i vodio projekat “WARCHITECTURE- Urbicide- Sarajevo”, koji je promoviran 1994.godine u centru George Pompidou, u Parizu. Arhitekt koji je kao tadašnji predsjednik jedan od najzaslužnijih za opstanak AABiH u ratnom periodu. Autor je brojnih nagrađenih  i realiziranih projekata među kojima se ističu zgrada Aerodroma Sarajevo, stambena zgrada “Ledara” u mostaru, te Sportsko Rekreativni centar “Mejdan” u Tuzli.

  Nešto više o arhitekti Hasanu Ćemalović – Ćemi saznali smo kroz razgovor koji su urednici naše stranice organizovali i pripremili u augustu 2018.godine, a koji možete pročitati ovdje.


  O autorici monografije:

  Aida Husetić je rođena 3.1.1976. u Bihaću. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bihaću. Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu upisala 96/97. godine. Diplomirala je 2002. godine s projektom Simultanog pozorišta pod mentorstvom doc. Nikole Masleja. Dalje nastavlja postdiplomski studij Arhitektonske strukture‐Linija i Suvremeni putevi arhitekture. Od 2004. godine zaposlena je na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću, na poslovima asistenta, na predmetima iz oblasti arhitektonskog projektovanja, te na odsjeku dizajna na predmetima iz oblasti vizualizacije i metoda prezentacije, dizajna i oblikovanja predmeta od drveta.

  Magistrirala je na arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2010. godinesa temom Univerzalnost u arhitekturi od Le Corbusiera do danas, pod mentorstvom prof.dr. Vjekoslave Sanković‐ Simčić. Izabrana je za zvanje višeg asistenta na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću 2010. godine. Odbranila je doktorsku disertaciju Arhitektra u društvu spektakla 2012. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2005. godine obavlja poslove koordinatora nastave na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta. U decembru 2010. godine izabrana za voditelja građevinskog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću.

  Podijeli

  Iz arhive