Moja ulica, moja mašta – Javno glasanje za budući izgled sarajevske ulice Musala
 • 2021-12-16
 • Početkom oktobra građani i građanke Sarajeva prisustvovali su interaktivnoj radionici sa ciljem osmišljavanja novog izgleda i sadržaja javnog prostora na lokaciji dijela ulice Musala. Tom prilikom prikupljene su ideje za transformaciju ovog prostora u okruženje koje je funkcionalno i uređeno u skladu sa željama stanovnika ulice i drugih korisnika ovog prostora.

  Na osnovu predloženih ideja pripremljene su četiri animacije u 3D prikazu koje nude rješenja za budući izgled Musale. Od manje saobraćaja do više zelenila, prostor je kroz četiri scenarija osmišljen u skladu sa potrebama stanara, ali i ostalih stanovnika Sarajeva.

  Za najbolje rješenje za ovu ulicu moguće je glasati putem . Osim glasanja, građani i građanke mogu ostaviti i svoje komentare i vizije za ovaj prostor kroz istu platformu.

  Glasanje je otvoreno do 5. januara, a Općina Centar Sarajevo će finansirati provedbu rješenja sa najvećim brojem glasova tokom 2022. godine.

  Javne diskusije o prostorima za građane su dio inicijative “Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta” koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Osim Musale, u narednom periodu biće predložena rješenja i za druge ulice i prostore Sarajeva.

  Podijeli

  Iz arhive