MODERNIST UTOPIA: MODERNISTIČKA MAPA ZENICE
 • 2021-03-24
 • Modernistička arhitektonska baština često se uzima zdravo za gotovo, iako su su razvoj i primjena novih tehnologija i brutalna funkcionalnost modernističkog urbanizma i arhitekture stvorili nove oblike estetskog izražavanja u tim disciplinama.

  Modernistička mapa Zenice projekt je koji ima za cilj digitalizaciju, mapiranje, valorizaciju i predstavljanje modernističkog graditeljskog naslijeđa grada, uglavnom izgrađenog tokom socijalističkog razdoblja u Bosni i Hercegovini. Većina kritičara Zenicu smatra dobro planiranim gradom po socijalističkim standardima i jedinstvenim zbog svojih specifičnosti. Mapiranjem zgrada koje utjelovljuju duh modernizma nastoji stvoriti digitalni trag ikonične ideologije u arhitekturi i urbanizmu koja je oblikovala siluetu i društveni kontekst današnje Zenice.

  Ova virtualna karta skup je najznačajnijih i najdominantnijih zgrada iz tog razdoblja. Sadržaj karte sastoji se od mjesta, fotografija i opisa zgrada, uključujući osnovne informacije i kritički osvrt na njihove arhitektonske i urbane značajke.

  Glavni cilj projekta nije samo ukazati na arhitektonske vrijednosti modernističkih zgrada koje bi uskoro trebale postati kulturna baština, već i služiti kao jedinstvena platforma putem koje nove generacije, arhitekti, dizajneri ili entuzijasti socijalizma mogu saznati više o modernističkoj baštini ovog grada i privući turiste koji cijene ili žele istražiti socijalistička načela estetike i funkcionalnosti u arhitekturi i urbanizmu.

   

  Projekat možete pogledati na:
  www.modernistutopia.com

  Podijeli

  Iz arhive