MIES VAN DER ROHE
 • 2019-01-18
 • Nakon tri dana diskusije, razmatranja i detaljnog pregleda 383 prijavljena rada, stručno tijelo Evropske nagrade za savremenu arhitekturu, donijelo je odluku o užem izboru 40 projekata, koji će se u nastavku takmičiti za prestižnu Mies van der Rohe nagradu, a koju će odnijeti u konačnici 5 autora ili timova autora.

  Ovogodišnja selekcija je u mnogočemu jedinstvena:  odabrani su radovi autora iz zemalja koje do sada nisu ulazile u uži izbor, kao što su Albanija, Srbija, Slovačka, ali i sama tematika radova koji su prošli prvi krug stroge selekcije, govori mnogo o kretanjima u evropskoj arhitekturi i problemima sa kojima se evropsko društvo suočava danas. Naglasak je na prilagodljivoj, iskoristivoj i socijalno osviještenoj arhitekturi, onoj koja razumije i preispituje potrebe evropskog društva, a odabrani radovi prevazilaze formu i funkciju.

  Prema riječima Dorte Mandrup (Predsjednice žirija), „svih 40 radova odražava nove poglede i načine razmišljanja…a najvažnije je da ovi projekti „tjeraju“ arhitekte da razmišljaju o svojoj profesiji u drugačijem svjetlu“ (op.a.).

  Pet finalista će biti odabrano u danima koji su pred nama, a objava nagrađenih projekata će biti upriličena 13.februara 2019.godine, dok će ceremonija dodjele nagrada biti održana 7.maja 2019.godine u Mies van der Rohe paviljonu u Barceloni.

  Do tada, ostaje nam pogledati 40 projekata koji su ušli u izbor za ovu izvanrednu nagradu: SHORTLISTED PROJECTS.

  Podijeli

  Iz arhive