Međunarodni natječaj za studente arhitekture DOCExDOCE po prvi put u BiH
 • 2019-03-25
 • U srijedu, 6. marta 2019. godine u biblioteci Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održan je međunarodni studentski natječaj DOCExDOCE, koji se organizirao treću godinu zaredom, a u BiH je prvi put. Koncept ovog natječaja je prilično jednostavan, i sažet je u samom naslovu.
  DOCExDOCE (u prijevodu 12×12) označava 12 sati rada na dan održavanja natječaja na temi koja do tog dana ostaje tajna, i 12 nagrada za 12 najboljih radova iz 25 zemalja širom Europe. Ovom arhitektonskom natječaju cilj je ujediniti studente arhitekture u Evropi, tako što se na taj dan svi bave istom temom.
  Organizaciju bosanskohercegovačke ambasade preuzela je Asocijacija studenata arhitekture, s Medinom Hadžić kao službenom ambasadoricom. Osim Budimpešte, sarajevska ambasada imala je najveći broj prijavljenih studenata, čak 65, od kojih je 58 uspješno završilo zadatak na kraju dana.
  Ove godine od studenata se tražio urbanistički prijedlog za uređenje jednog dijela obale rijeke Limmat u Zurichu. Jedan od radova studenata koji su se takmičili u sarajevskoj amabasadi ušao je u uži izbor organizatora natječaja koji se sada natječe za prvu nagradu publike. Ukoliko želite podržati rad grupe naših studenata drugog ciklusa, Sabire Muftić, Esme Hećimović-Huseinbašić, E-Gazije Bajramovića i Harisa Handžića, to možete učiniti prateći ovaj link.

   

  Podijeli

  Iz arhive