Međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2021 za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna
 • 2021-07-10
 • Udruženje Ekokultplus iz Beograda i Arhitektonski fakulteti Univerziteta u Beogradu, Zagrebu i Podgorici raspisuju međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2021. Konkurs je namijenjen mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primjenjenim umjetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 3.000 evra.

  Prema riječima predsednika međunarodnog žirija Konkursa, arhitekte Vladimira Lovrića, „Konkurs ima za cilj promovirati mlade stvaraoce i kroz društvene mreže i prateće medije afirmirati koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korištenje obnovljivih izvora energije, čime se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promjena“.

  Konkurs otvara pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba dati odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

  Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.

  Savremeni trenutak uslovljen pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unaprijedi pristup zelenim tehnologijama i pospiješi ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

  Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefiniranje osnovnih čovjekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definira i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni dio ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korištenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

  Dodjela nagrada biće upriličena na svečanom otvaranju Četvrtog međunarodnog Kongresa Održiva arhitektura – energetska efikasnost, u petak, 8. oktobra 2021. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

  Konkurs se realizira uz podršku kompanije Alumil.

  Više informacija o konkursu: www.ekokucamagazin.com/konkurs

  Podijeli

  Iz arhive