LA (Agri)culture – Interdisciplinarni Island Workshop na Lastovu
 • 2019-06-06
 • Od 21. do 28. septembra tekuće godine na dalmatinskom ostrvu Lastovu održat će se zanimljiva interdisciplinarna radionica, koja će u organizaciji Asocijacije Dobre Dobričević, Centrom za istraživanje i razvoj Anatomy of islands, i Odjelom za etnologiju i antropologiju Univerziteta u Zadru, okupiti mlade stručnjake i studente iz različitih oblasti poput arhitekture, urbanizma, prava, agronomije, geografije i etnologije.

  Odabrani mladi ljudi na  Lastovu se sastaju kako bi primijetili, proučili i prokomentirali različite pojave na ostrvu, poput mreže cesta koje tvore interesantnu linijsku geometriju na planu otoka, i nekoliko kapelica okruženih seoskim kućama ili grobnim križevima koje tvore noduse između linija. Ovaj neobični uzorak odgovor je na stoljeća razvijanja u skladu s reljefom i prirodnim datostima, a i imena tih mini naselja preslika su pejsaža koji se tu može zateći.

  O ovim pojavama, njihovim uzrocima i posljedicama na prostor i ljude, diskutovat će se prije i poslije brojnih studijskih izleta, kad će učesnici imati priliku zabilježiti trenutno stanje, samostalno i u grupama istražiti sve datosti područja, nakon čega će u skladu sa svojom strukom, učesnici nuditi pravne, praktične ili umjetničke prijedloge za daljnji razvoj i rješenja za eventualne nedaće na ostrvu.

  Na ovu radionicu mogu se prijaviti svi mladi profesionalci ili studenti završnih godina fakulteta urbanizma, arhitekture, prava, agrikulture, geografije, i etnologije, zaključno s 15. julom. Organizatori su za zainteresirane mlade ljude pripremili i detaljnu brošuru s iscrpnim informacijama koju možete pogledati ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive