KURS: Arhitektonska fotografija
 • 2018-06-08
 • Autor: AABH

  Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini organizuje Kurs arhitektonske fotografije i poziva sve zainteresovane da se prijave. Početak kursa je 25. juni 2018. godine, a održavati će se u prostorijama AABH, na adresi Alipašina 2.

  Vašu prijavu možete izvršiti preko linka.


  Osnovne informacije:

  Kurs arhitektonske fotografije podrazumjeva ciklus od 20 školskih časova (45 minuta). Časovi su organizovani u dva sedmična termina, ponedjeljak i četvrtak, kao dvočasi u 17:30.

  Ukupno trajanje kursa: 5 sedmica

  Kurs se radi u malim grupama, najviše 15 polaznika, čime se održava dinamika grupnog rada i podiže kvalitet nastave.

  Minimalan broj polaznika za kurs je 12 i kurs se neće održati ukoliko nema dovoljan broj polaznika.

  Opis kursa:

  Kurs arhitektonske fotografije je namjenjen osobama koje već posjeduju osnovno znanje o fotografiji općenito. Neophodno je razumjevanje parametara manuelnog snimanja, kao što su ekspozicija, otvor blende i iso vrijednosti, te poželjno osnovno poznavanje objektiva raznih žižnih daljina. S obzirom da će kurs uključivati i tehnike software-ske obrade fotografija, neophodno je poznavnje rada u Photoshop-u.

  Kurs arhitektonske fotografije će više biti koncpiran kao radionica, sa što više praktičnog rada i kritičke rasprave između polaznika i predavača, a teorija će se savladavati kroz praksu i primjere. Kurs će takođe uključivati teorijsko i praktično upoznavanje sa opremom relevantnom za arhitektonsku fotografiju.

  Da bi se polaznicima u potpunosti isplatilo pohađanje ovog kursa, neophodno je posjedovanje DSLR foto aparata, a poželjno posjedovanje makar dva objektiva različitih žižnih daljina.

  Prevashodni cilj kursa je da polaznik vidi i uoči motiv i iznađe najbolje tehničko rješenje da ga realizuje u praksi.


  Kako fotografisati arhitekturu?

  Pri tome postupamo prema svim aspektima koji se moraju uzeti u obzir u trenutku snimanja. Čitav niz faktora ima značajan utjecaj na efekat arhitektonskog predstavljanja. Neke od njih fotograf svojim znanjem i umjećem vješto koristi, dok su drugi ograničeni ili se na njih nemože utjecati, kao što su vremenske prilike, položaj objekta u svom okruženju, itd.

  Kurs će polaznicima omogućiti razumjevanje i stjecanje osnova poznavanja fotografisanja eksterijera i enterijera objekata, snimanje u različitim dijelovima dana i godišnjim dobima, razumjevanje perspektive u odnosu na položaj fotografa, snimanje objektivima različite žižne daljine, itd.

  Kurs će voditi najpoznatija stručnjakinja u BiH u području arhitektonske fotografije Anida Krečo, koja iza sebe broji značajan i prepoznat opus rada na području arhitektonske fotografije.


  CIJENE KURSA
  prema cjenovnim paketima:

  SUPER PAKET: 180 KM

  SUPER PAKET je namijenjen za polaznike koji imaju sljedeći status:

  – Aktivni AABH članovi za proteklu godinu

  – Studenti

  – Pravna lica koja vrše uplatu za obuku 2 ili više uposlenika, a koji su istovremeno i članovi AABH

  SREDNJI PAKET: 200 KM

  SREDNJI PAKET je namijenjen za polaznike koji imaju sljedeći status:

  – Redovni članovi AABH

  – Samofinansirajući članovi AABiH

  – Pravna lica koja vrše uplatu za obuku 2 ili više uposlenika, a koji nisu članovi AABiH

  OSNOVNI PAKET: 220 KM

  OSNOVNI PAKET za prijavu na kurs arhitektonske fotografije je namijenjen za sve zainteresirane polaznike koji ne ostvaruju pravo na umanjenje cijene paketa po osnovu statusa članstva u AABiH, studentskom ili statusu pravnog lica koji vrši uplatu za obuku više od jednog uposlenika.

  Za odabir nekog od paketa sa umanjenom cijenom u odnosu na OSNOVNI PAKET, potrebno je priložiti odgovarajuće dokaze.
  Ovisno o interesu kolega iz drugih gradova, uz pomoć lokalnih radnih grupa i aktivnih članova, nastojat ćemo organizirati kurs i u drugim BiH gradovima.

  Vašu prijavu možete izvršiti preko linka.

  Podijeli

  Iz arhive