Kuma Architecture Month – October 2021 / LIVING BORDERS: Bosnia & Herzegovina in dialogue with Palestine
 • 2021-10-02
 • Kuma International sa velikim zadovoljstvom najavljuje svoj treći godišnji program posvećen arhitekturi, koji će se održati putem interneta od 5. do 28. oktobra 2021. Pod nazivom „LIVING BORDERS“, Kuma Architecture Month okupit će osam bosanskohercegovačkih i palestinskih arhitekata i istraživača čija praksa ispituje pojmove izbjeglištva, migracija i pitanja prelaska i prevladavanja granica kako bi se unaprijedila interdisciplinarna rasprava koja kritički ispituje granično-migracijsku vezu u arhitektonskom smislu.

  Program će se nadograđivati ​​na temu Ljetne škole koja je bila „Granice i migracije“ i koja je imala glavni cilj ponuditi jedinstvene alate za rješavanje i promišljanje geopolitičkih granica i njihovih etničkih i političkih podjela, zalažući se za društvo bez sukoba.

  Mjesec arhitekture Kuma zamišljen je kao razmjena koja se ne fokusira samo na lokalni kontekst već i na stvaranje dijaloga između arhitekata i istraživača čija praksa u Bosni i Hercegovini i Palestini ispituje pojam granica iz različitih perspektiva. Nadamo se da ćemo kroz ovaj dijalog podijeliti tačke preklapanja, učiti iz međusobnog iskustva, ali i postaviti arhitektonski diskurs u postkonfliktnu arhitektonsku praksu.

  Umjesto analiziranja urbanog uništavanja i rekonstrukcije kroz prizmu ciljanog mjesta, zadatak je ispitati kako utječe na složen skup odnosa sa svojim različitim arhitektonskim, urbanim, prirodnim, društvenim i tehničkim elementima. Cilj je razumjeti kako su takve transformacije mjesta upletene u mijenjanje granica teritorija grada, identiteta mjesta, svakodnevnih prostornih praksi, diskursa, doživljaja mjesta te radnje i interakcije među stanovnicima. Pridružite nam se svakog utorka i četvrtka u oktobru u 19:00 (CEST).

  Za više informacija posjetite web stranicu: www.kumainternational.org

  Podijeli

  Iz arhive