KONKURS: Preoblikovanje vodotornja u bihaćkom naselju Hatinac
 • 2017-01-22
 • Autor: Udruženje ABC i Fondacija Revizor

  Izvor: link

  Izazvani pitanjem mogu li napušteni prostori postati mjesta eruptivne kreativne energije i da li u urbanom tkivu grada Bihaća postoji svijest o zajedničkom i kolaborativnom djelovanju nezavisnih udruženja i javnih poduzeća, a pod sloganom Kreativnost. Edukacija. Zajednica, Udruženje ABC.ba i Fondacija Revizor pokrenuli su kreativnu akciju drugačijeg promišljanja zajedničkih prostora u gradu Bihaću i njihovog eventualnog redefiniranja.

  Svjesni važnosti kolaboracije nezavisnih građanskih inicijativa na polju kulture, želja je potaknuti arhitekte, dizajnere i umjetnike na novo promišljanje industrijskog naslijeđa u lokalnoj sredini. Radi se o špekulativnom dizajnerskom djelovanju sa fokusom na napušteni Vodotoranj u bihaćkom naselju Hatinac koji zbog svog karakterističnog arhitektonskog oblika i prostorno-urbanističkog položaja nudi povoljno polazište za kreativno djelovanje. Nakon prestanka obavljanja primarne funkcije, Vodotoranj u Bihaću prepušten je propadanju, a njegova eventualna prenamjena omogućila bi urbani i socijalni preporod tog dijela grada.

  Obzirom da je do sada industrijsko naslijeđe sa prostora Bihaća (Kombiteks, Polietilenka, Šipad, itd.) gotovo uvijek bilo predmetom rigidnih i neinventivnih privatizacijskih šema, a nikada predmetom socijalnog eksperimenta i inventivnih traganja ka alternativnim kulturnim praksama kao što je to slučaj sa Metelkovom, Rogom ili Tobačnom u Ljubljani, ili Pogonom i Medikom u Zagrebu, ovaj natječaj pokušava mapirati industrijsko naslijeđe u Bihaću kao potentan resurs i zahvalan poligon za kreativce, arhitekte, dizajnere, umjetnike i kulturne menadžere. Ovaj konkurs želi također snažnije i jasnije afirmirati ideju društvenog angažmana i poticati sve generacije a posebno mlade na akciju i sukreiranje zajedničkog prostora različitih socijalnih praksi.

  Ilustracija koju je ekskluzivno za konkurs izradio bihaćki grafički dizajner Miroslav Slipčević, sugerira određenu vedrinu i razigranost a Vodotoranj vidi kao projekat susjedstva unutar kojeg su uključene razne dobne grupe i pojedinci različitih interesa.

  Konkurs ostaje otvoren sve do 12. marta 2017. godine a konkursnu dokumentaciju i aplikacioni formular za sudjelovanje moguće je preuzeti putem linkova ispod teksta. Svi pristigli prijedlozi biće javno prikazani u okviru simpozija Industrijsko naslijeđe na prostoru Bihaća između realnosti i vizije a koji će se desiti 21. i 22. marta u Gradskoj galeriji u Bihaću i prostorijama tekstilnog kombinata “Kombiteks” u stečaju – simpozija koji se jednim dijelom organizira u sklopu nastave Tekstilnog odsjeka Univerziteta u Bihaću i nagrade Patterns Lectures.

  Žiri koji će valorizirati pristigle radove i dodijeliti prvu i drugu nagradu u iznosu od 700 i 300 BAM , sačinjen je od međunarodnih stručnjaka i aktivista iz područja arhitekture, historije umjetnosti, kustoske prakse i kulturnog menadžmenta.

  Objava konkursa: link

  Aplikacioni formular: link

  Katastarske podloge šireg područja 1: link

  Katastarske podloge šireg područja 2: link

  Objava preuzeta sa ABC.ba / izvor

   

  Podijeli

  Iz arhive