KONKURS: OBNOVA ZGRADE PAUL-HENRI SPAAK U BRISELU
Aerial view Parliament Buildings from Place du Luxembourg © European Union
Aerial view Parliament Buildings from Place du Luxembourg © European Union
 • 2020-06-03
 • Europski parlament 26. maja 2020. raspisao je međunarodni ograničeni jednofazni konkurs za obnovu zgrade Europskog parlamenta u Briselu, s ciljem da oformi kvalificiran tim stručnjaka koji će raditi na realizaciji projekta.

  Ova zgrada je od svog nastanka projekcija multikulturalne i multijezične sredine u kojoj se najprije cijeni dijalog i njeguju međuljudski odnosi, a ovaj konkurs raspisan je kako bi se te vrijednosti zadržale i unaprijedile dok se nova zgrada prilagođava savremenim standardima.

  Kroz predkvalifijacijski proces u kojem mogu učestvovati svi zainteresirani izabrat će se 12-15 timova arhitekata koji će, uz građevinske inžinjere i stručnjake iz srodnih oblasti, od septembra do novembra ove godine raditi na prijedlogu obnove zgrade koja je u Briselu domaćin Europskom parlamentu, a rok za podnošenje prijava za učestovanje je to 9. jula ove godine. Prijave se podnose isključivo putem weba na linku, gdje se mogu pročitati uslovi učestvovanja i samog natječaja, te preliminarni projektni zadatak.

  Žiri za odabir timova i rješenja sastoji se od 11 stalnih članova s pravom glasa, te osam dopunskih članova žirija, od kojih je veći dio članova iz arhitektonske struke, a dio iz Europskog parlamenta. Žiri će na početku procesa odabrati 12-15 timova koji će biti pozvani da predlože svoj projekt, a rad na projektu je predviđen da bude interaktivan s učešćem žirija u procesu projektovanja.

  Zgrada Paul-Henri SPAAK dio je kompleksa od deset zgrada na površini od 6,6 hektara. S korisnom površinom od oko 84.000 m2 radno je mjesto za 705 članova Parlamenta, a kroz proces obnove moguće je i proširenje postojeće kvadrature.

  Obnova zgrade u pozivu namjerno formulisana kao širok pojam, jer se arhitektima ostavlja kreativni proces odlučivanja o vrsti intervencije kao glavni motiv i komponenta ovog konkursa. Dozvoljen je i redizajn i rekonstrukcija i restauracija, a na arhitektima je da odluče koji je od pristupa ispravan.

  Kako se navodi u konkursu, zadatak natječaja je pružiti najbolje rješenje za obnovu zgrade Europskog parlamenta i njenog okruženja. Buduća zgrada mora stvoriti vezu između urbane tvorevine i prirodnog okruženja, te postati simbol i sastavni dio grada i krajolika. Očekuje se da će pobjednički prijedlog biti arhitektonska paradigma,koji će pružiti prepoznatljiv vizuelni identitet Zgradiu isto vrijeme naglašavajućivažnostočuvanja okoliša. Dizajn treba doprinijeti arhitektonskim kvalitetama grada i dozvoliti građanima osjećaj povezanosti s predstavnicima njihovog glasa.

  Više informacija možete pronaći OVDJE.

  Podijeli

  Iz arhive