KONKURS: “Muzej emocija”
 • 2021-12-06
 • Možda vam nije prvi instinkt prilikom ulaska u zgradu da razmislšljate o tome kako se osjećate, ali arhitektura je uvijek imala veliki utjecaj na emocije. Različiti prostori su dizajnirani tako da njihovi korisnici osjećaju različite stvari. Uredi mogu učiniti da se osjećate energično i produktivno, umjetničke galerije mogu učiniti da vas navode na razmišljanje i radoznalost, a muzeji mogu učiniti da se osjećate smireno i zaintrigirano. Svaki od ovih prostora potpuno se razlikuje jedan od drugog i mnogo je više od same zgrade.

  U sklopu serije godišnjih arhitektonskih konkursa, konkurs “Muzej emocija” daje zadatak učesnicima da koriste arhitekturu kao alat za iznošenje različitih emocija. Od njih se traži da osmisle muzej koji uključuje dvije odvojene izložbene sale koje izazivaju kontrastne emocije – jedna da izaziva negativne, a druga pozitivne emocije. Učesnici su slobodni da izaberu specifične emocije koje izazivaju svojim kreacijama – strah, ljutnju, tjeskobu, ljubav, sreću, smeh, itd. Svrha “Muzeja emocija” je da koristi arhitekturu kao primarni alat za kreiranje emocionalnih stanja, razmatrajući mjerila prostora, putovanja kroz prostor, boje, osvjetljenje i izbor materijala.

  S obzirom da se radi o natjecanju ideja, učesnici mogu slobodno izabrati bilo koju lokaciju, stvarnu ili izmišljenu, kao i veličinu svoje strukture. “Muzej emocija” je jedno od tihih takmičenja Bee Breeders-a, u kojem učesnici moraju prenijeti svoje ideje bez upotrebe bilo kakvog teksta. Koncept dizajna i razmišljanje iza toga mora se prenijeti isključivo korištenjem vizuala.

  Konkurs je otvoren za sve, te nisu potrebne profesionalne kvalifikacije. Radovi mogu biti pojedinačni ili timski (najviše 4 člana tima). Oficijelni jezik je engleski, te sve informacije dostavljene od strane učesnika moraju biti na engleskom jeziku. Više informacija na linku.

  Podijeli

  Iz arhive