Konkurs Mikser house Sarajevo_finalisti
 • 2017-05-26
 • Autor: Mikser House

  Predstavljamo finaliste prvog kruga regionalnog konkursa za grafički dizajn fasade: KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE!

  ©Mikser House

  ©Mikser House

  Mikser Festival, Mikser House Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske, s ponosom predstavljaju finaliste prvog kruga regionalnog konkursa za grafički dizajn fasade: KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House koji se otvara 08. septembra 2017. godine u Sarajevu. Od 97 pristiglih radova iz svih bivših jugoslovenskih republika žiri je odabrao 20 koji će biti predstavljeni o okviru istoimene izložbe na predstojećem Mikser festivalu u Beogradu, od 25. do 28. maja 2017.

  Žiri u sastavu Mirko Ilić, illustrator, grafički dizajner i profesor na Školi vizuelnih umjetnosti u Njujorku; Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Maja Lalić, arhitekta urbanista i kreativni direktor Mikser festivala u Beogradu proglasit će konačne pobjednike konkursa posljednjeg dana festivala, u nedelju, 28. maja, u 17 časova, u trećem silosu Žitomlina, gdje se održava i sama izložba “Kuća za sve naše ljude”.

  Speijalni gosti Mikser festivala, doajeni scene balkanskog  dizajna i uzori mnogim mladim dizajnerima, Mirko Ilić i Bojan Hadžihalilović lično će proglasiti dobitnike prve, druge I treće nagrade, od kojih će prvonagrađeni rad biti i izveden u Sarajevu. Svim učesnicima izložbe bit će uručena specijalna priznanja. Prilikom posjete Beogradu Mirko će otvoriti svoju izložbu “Tolerancija”, a Bojan učestvovati u panelu (Ne)kulture dijaloga u medijima u nedelju 28. maja u okviru programske cjeline Mikser Talks.

  Predstavljamo finaliste prvog kruga regionalnog konkursa “KUĆA ZA SVE NAŠE LJUDE” za grafički dizajn fasade, čije radove ćete moći da vidite na Mikser festivalu, i glasate za svog favorita među rješenjima koje će dobiti Nagradu publike Mikser festivala.

  Svi naši ljudi – Ajša Beširević, BIH
  Merak House – Aleksandar Savić, Srbija
  SHIFT – Aleksandar Savić, Srbija
  Future in Progress – Amila Smajlović, Michael Pleschberger, BiH
  Svex_mosabavlju – Amila Terzić, Monika Močević, BIH
  A Living House – Ana Kovačić, Hrvatska
  Linije – Armin Numanović, BIH
  Liquid World – Armin Numanović, BIH
  Tarih za Aleksu  – Berin Spahić, BIH
  Umjetnost različitosti – Bojan Galić, BIH
  Under reconstruction developed – Bojan Kanlić, Hrvatska
  Vučko Miskin Crni – Boris Stapić, BIH
  Diversity World – Danira Isović, BIH
  It`s Happening – Haris Jusović, BIH
  Mikser World – Ismar Žalicam, BIH
  The Moment – Jana Misheva, Macedonia
  Connection – Jovica Šević, Srbija
  Kreativna Oaza – Nevena Katalina, Milica Čvokić – BIH
  Mikser x Sarajevo – Sergej Tucakov, Srbija
  Fasada za Mikser House – Valentina Zlatić, BIH

   
  Konkurs ima za cilj kreiranje novih mogućnosti za profesionalno ostvarenje kreativnih talenata sa Balkana i promovisanje grafičkog dizajna kao discipline izvan očekivanih medija, u urbanom prostoru. Autori su imali zadatak da osmisle kreativno rješenje za fasadu napuštene fabričke hale koja će se novom namjenom transformisati u “fabriku kulture”, i doprinjeti revitalizaciji kvarta Pofalići, vodeći računa da svojim rješenjima reflektuju glavne vrijednosti koje zagovara kulturni centar “Mikser House”: multidisciplinarnost, multikulturalnost, urbani duh, povezivanje regiona kulturom, ideju otvorenog društva za sve.

  MIKSER HOUSE SARAJEVO

  Mikser House je nezavisni kulturni centar koji spaja umetničke, društvene, edukativne i komercijalne aktivnosti u prostoru revitalizovanog industrijskog nasleđa. Programi su posvećeni razvoju lokalnih talenata i kreativnog sektora Balkana, kao i afirmaciji multikulturalnosti, društvenog aktivizma i održivih modela razvoja grada. Mikser House okuplja stvaraoce i stručnjake iz cijelog regiona, i predstavlja mjesto susreta građana, arhitekata, dizajnera, umjetnika, muzičara, kompanija, civilnog sektora, javnih institucija, medija, međunarodne i lokalne zajednice. Nakon pet godina rada u beogradskom kvartu Savamala tokom kojih je održano preko 1500 kulturnih događaja sa više od million posjetilaca, Mikser House otvara vrata svog regionalnog centra u industrijskom kvartu Pofalići u Sarajevu, 08. septembra, 2017. godine.

  Više o nagradama:

  DRUGI KRUG: Tri glavne nagrade i Nagrada publike Mikser Festivala 2017

  Na zatvaranju izložbe, žiri će proglasiti dobitnike i dodjeliti prve tri nagrade konkursa, kao i Nagradu publike Mikser Festivala 2017.

  I nagrada

  Realizacija nagrađenog rješenja na fasadi kulturnog centra Mikser House Sarajevo, površine preko 600m2, čije troškove u potpunosti snosi Mikser House uz podršku partnera

  Novčana nagrada: 1000 eur (bruto)

  Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

  II nagrada

  Novčana nagrada: 500 eur (bruto)

  Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

  III nagrada

  Novčana nagrada: 300 eur (bruto)

  Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

  Nagrada publike Mikser Festivala

  Godišnja karta za događaje koje organizuje Mikser House Sarajevo x 2

  Datum objavljivanja: 26.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive