KONKURS: Izrada Idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja na lokaciji Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović
 • 2020-01-14
 • Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo raspisuje Konkurs za izradu idejnog rješenja Centralnog spomen obilježja svim braniteljima opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995 na području Kantona Sarajevo na lokaciji Trga Oslobođenja – Alija Izetbegović, općina Stari Grad. Investitor izgradnje spomenika je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, dok je organizator i provoditelj konkursa Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Konkurs je javni i anonimni.

  Cilj Konkursa je dobijanje kvalitetnog idejnog rješenja za Centralno spomen obilježje svim poginulim braniteljima opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine na području Kantona Sarajevo. Prema raspisu konkursa: “Prostor u kome treba osmisliti spomen obilježje, dio je gradskog parka, te idejno rješenje treba da u ambijentalnom, prostornom i vizuelnom smislu dostojanstveno i trajno sačuva uspomenu na poginule borce i građane koji su dali živote za svoj grad. Predloženo rješenje treba da se integrira u osnovne funkcije gradskog života, obzirom da se nalazi u užem gradskom jezgru, te da bude centralno mjesto okupljanja obilježavanja stradanja branitelja opkoljenog Sarajeva u periodu 1992-1995.godine.“

  Početak konkursnog roka je dan objave konkursne dokumentacije na stranici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo (www.zik.ks.gov.ba), 25.12.2019.godine. Rok za predaju konkursnog rada je 64 dana od dana objave konkursne dokumentacije, tj. 28.02.2020. godine (petak) do 12:45 sati. Radovi se predaju na protokol Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Ul. Kaptol br. 3, 71 000 Sarajevo, lično ili poštom/brzom poštom sa naznakom određenom u raspisu konkursa.

  Rok za postavljanje pitanja je najkasnije 20 dana prije isteka roka za predaju konkursnog rada, tj. 07.02.2020. godine.

  Ukupni fond nagrada iznosi 49.000,0 KM, gdje prva nagrada iznosi 25.000,0 KM, druga nagrada 15.000,0 KM i treća nagrada 9.000,0 KM.

  Komisija će pristupiti ocjenjivanju radova u sljedećem sastavu:

  1. Prof. dr. Mehmed Akšamija, predsjednik komisije 
  2. Prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić, član komisije 
  3. Prof. mr. Šehić Mirsad, član komisije 
  4. Emeritus prof. mr. Stjepan Roš, član komisije 
  5. Prof. dr. Dubravka Pozderac Lejlić, član komisije 
  6. Aida Halilagić, dipl.ing.arh, član komisije ispred Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo 
  7. Osman Smajlović, član komisije ispred Ministarstva za boračka pitanja KS

  Detaljan raspis konkursa, sa zadatkom i podlogama možete naći OVDJE

  Podijeli

  Iz arhive