KONKURS: Gradska kafana u Zenici
 • 2017-04-27
 • Autor: AABH

  Grad Zenica u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica organiziraju otvoreni anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta Gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta.

  Projekat adaptacije Gradske kafane, treba ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta, izgrađenog u duhu internacionalne moderne, početkom sedamdesetih godina XX stoljeća, zajedno sa uređenjem javnog prostora koji ga neposredno okružuje (trga ispred i pored objekta).

  Osnovni cilj konkursa jeste odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja, čija bi implementacija trebala omogućiti da se objektu povrati funkcija Gradske kafane, prostorna atraktivnost i bitnost u široj slici grada, vodeći računa o njegovom kontekstualnom značaju. Osim tretmana objekta, projektna rješenja trebaju ponuditi prijedlog uređenja javnog prostora ispred i pored objekta, vodeći računa o neposrednom okruženju, značaju javnog prostora za grad, njegovoj vezi sa unutrašnjim prostorom Gradske kafane i o mogućnosti primjerenoga uvezivanja ovog prostora sa trgom ispred Bosanskog narodnog pozorišta (BNP).

  Na svojevrsan način ovaj konkurs predstavlja enterijersko-urbanistički izazov za projektovanje.

  Opseg natječaja je  na nivou Bosne i Hercegovine, a pravo sudjelovanja na natječaju imaju  fizička lica (svi arhitekti i studenti arhitekture, državljani Bosne i Hercegovine) i pravna lica (sva pravna lica registrovana u Bosni i Hercegovini, koja su ovlaštena za pružanje usluga arhitektonskog projektovanja).

  Sudjelovanje na konkursu se ne plaća.

  DATUM OBJAVLJIVANJA: 27.03.2017.

  KONAČNI ROK ZA PRIJAVE: 26.04.2017.

  DATUM POSJETE LOKACIJI: 12.04.2017. (11:00)

  KRAJNJI DATUM ZA POSTAVLJANJE PITANJA: 03.05.2017.

  DATUM ZA DOSTAVLJANJE ODGOVORA SVIM UČESNICIMA: 06.05.2017.

  DATUM ZATVARANJA/PREDAJE RADOVA: 11.05.2017. (12:00)

  NAGRADE:

  PRVA NAGRADA: 4.000 KM

  DRUGA NAGRADA: 1.000 KM

  TREĆA NAGRADA: 500 KM

  KONKURSNA KOMISIJA:

  1. Zvjezdan Turkić d.i.a. – (ispred Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini)
  2. Vedad Islambegović P.H.D d.i.a (ispred Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini)
  3. Mirsad Heleg d.i.a. (ispred Javnog preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada- Zenica)

  Konkursnu-tendersku dokumentaciju zainteresovani kandidati/učesnici mogu preuzeti do dana 26.04.2017.godine, uz obavezno dostavljanje pismenog zahtjeva ugovornom organu da im se tenderska dokumentacija dostavi putem e-maila ili se Konkurs za izradu idejnog rješenja može preuzeti u prostorijama Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, Grad Zenica, Trg BiH 6, Zenica, IV sprat.
  Konkurs je otvoren od dana objavljivanja na Portalu javnih nabavki i Grada Zenica i ostaje otvoren do dana 11.05.2017. godine do 12:00 sati. Konkursni radovi se predaju do 11.05.2017. godine do 12:00 sati na Protokol Grada Zenica, Trg BiH 6, Zenica i do navedenog datuma treba da stignu i budu isporučeni konkursni radovi i u slučaju da su ih autori poslali poštom.

  Pozivamo sve kolegice i kolege da se u što većem broju odazovu na ovaj konkurs.
  Konkursna procedura je maksimalno olakšana, pa se tako prijave za konkurs šalju elektronski putem emaila, kao i konkursni materijal koji će svi prijavljeni sudionici dobiti putem emaila. Odlazak u gradsku upravu je obvezan samo prigodom predaje konkursnog rada.

  Sudionicima konkursa je osiguran i 3D model samog objekta, što je posebna pogodnost i novitet.

  Pozdravljamo ovaj pozitivan primjer uredne i cjelovite konkursne procedure, te se nadamo da će primjer Grada Zenica potaknuti organe javne uprave i drugih gradova Bosne i Hercegovine da nam se obrate za stručnu pomoć prilikom izrade konkursa za projekte od javnog interesa.

  Ovdje možete preuzeti Zahtjev za preuzimanje konkursa.
  Ovdje možete preuzeti Konkursnu brošuru.

   

  Datum objavljivanja: 27.03.2017.

   

  Podijeli

  Iz arhive