KONKURS DANI ARHITEKTURE: Bob i sankaška staza na Trebeviću
 • 2018-02-27
  • Autor: LIFT - prostorne inicijative
  • Konkursi

  Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – Bob i sankašku stazu na Trebeviću.

  Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetitelje na planinu. Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

  U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Staza je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz – najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

  Na ovaj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!
  Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

  Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

  Ko može sudjelovati?

  Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

  Koji su to obavezni projektni prilozi?

  Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) u .TXT formatu 
  Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice…)
  Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
  Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera) format .TXT
  Važna napomena: grafički prilozi ne smiju sadržavati imena autora

  Do kada se mogu poslati radovi?

  Rok za dostavljanje radova je 15.04.2018. do 23.59h, na mail: info@daniarhitekture.ba a rezultati će biti objavljeni 25.04.2018.

  Nagrade?

  Svi pristigli radovi bit će objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018. Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentirani u javnim medijima i gradskoj upravi.

  Najbolje radove će izabrati stručni žiri koji čine: Dinko Peračić (Hrvatska), Marija Simović (Studio Simović, Srbija), Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH,) Katarina Bošnjak (Lift – prostorne inicijative, BiH)

  Podloge za konkurs možete preuzeti ovdje. Ako imate dodatna pitanja vezana za  raspis konkursa javite nam se na: info@daniarhitekture.ba

  A detaljnije informacije o samom konkursu možete pronaći ovdje.

  Datum objavljivanja: 27.02.2018. 

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive