KONFERENCIJA O URBANOM PLANIRANJU I REGIONALNOM RAZVOJU
 • 2020-04-30
 • Udruženje inženjera konsultanata Bosne i Hercegovine organizira 2. Konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju. Konferencija će se održati 15. i 16. oktobra 2020 godine u Sarajevu.

  Poznata je činjenica da se broj stanovnika naše planete permanentno povećava. Prema „satu“ UN-a na planeti sada živi oko 7,7 milijardi stanovnika. 1930. godine naša planeta je imala 2 milijarde stanovnika. Sa porastom broja stanovnika na zemlji raste i broj gradova, kao i broj stanovnika u gradovima. Očekuje se, na osnovu projekcija urađenih u UN, da će u 2023. godini planeta dobiti 8 milijarditog stanovnika, a da će u gradovima živjeti 60% svjetske populacije.

  Urbanizacija sa sobom donosi mnogo problema, posebno kada se iskazuje kao nagla koncentracija velikog broja stanovnika na malom prostoru. Najizraženiji problemi urbanizacije su: povećanje saobraćaja, zagađivanje okoliša, uništavanje zelenih površina, parkova, agrikulturnih zemljišta, otvorenih prostora, upravljanje vodnim resursima. Većina problema se može riješiti poznatim inženjerskim tehnologijama i održivom praksom.

  Druga Konferencija će okupiti stručnjake, naučne radnike, međunarodne predavače iz šire regije i Evrope, kao i predstavnike institucija vlasti sa ciljem analize dosadašnjih iskustva i budućih izazova u strateškom planiranju urbane infrastrukture. To je i prilika za uspostavljanje snažnog foruma za svestrani, interaktivni, razvojni ciklus koji će omogućiti bržu implementaciju strateških, razvojnih, lokalnih, regionalnih i evropskih projekata vezanih za urbano planiranje i regionalni razvoj.

  Više informacija možete pronaći OVDJE.

  Podijeli

  Iz arhive