Konferencija “Le Corbusier u Jugoslaviji i na Balkanu” u Historjskom muzeju BiH, 22. i 23. septembra
 • 2023-09-14
 • Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i Docomomo Bosna i Hercegovina sa zadovoljstvom najavljuju održavanje konferencije “Le Corbusier u Jugoslaviji i na Balkanu,” organiziranu u saradnji Docomomo BiH / Asocijacija arhitekata u BiH, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) Ljubljana, Instituta za povijest umjetnosti (IPU) Zagreb i Docomomo Srbija / Društvo arhitekata Beograda uz podršku Francuskog instituta u BiH, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Historijskog muzeja BiH i redovnih sponzora AABiH.

  Le Corbusier, francusko-švicarski arhitekt, urbanist i teoretičar je centralna figura modernog pokreta u arhitekturi. U njegovom pariškom birou radili su mnogi arhitekti balkanskih zemalja, uključujući ključne autore sa prostora bivše Jugoslavije. Među istaknutim jugoslovenskim saradnicima Le Corbusiera nalaze se i Edvard Ravnikar (SLO), Juraj Neidhardt (BiH/HR), Ernest Weissmann (HR) i Milorad Pantović (SRB). Ovi arhitekti, nakon formativnog stručnog iskustva u Le Corbusierovom birou, vraćali su se u Jugoslaviju i mijenjali našu izgrađenu okolinu projektima snažno inspirisanim onime što su od njega naučili. Međutim, njegov legat u Jugoslaviji i na Balkanu, u vidu trajnog utjecaja na arhitektonsku misao, kulturu i praksu nije nikada sagledan kao cjelovita historijska manifestacija transfera znanja. Naučni skup pod nazivom “Le Corbusier u Jugoslaviji i na Balkanu – prijem modernističkih arhitektonskih postulata u perifernom regionu” čini prvi korak prema konačnoj evaluaciji Le Corbusierove uloge u modernizaciji jugoslovenske i balkanske izgrađene okoline, čije rezultate živimo i danas.

  Keynote obraćanje održaće Arnaud Dercelles, direktor dokumentacionog centra Fondacije Le Corbusier, Paris. Učesnici konferencije dolaze sa vrhunskih institucija za istraživanje u oblasti arhitekture, istorije umjetnosti i zaštite kulturno-istorijskog naslijeđa našeg regiona.

  U okviru programa biće održana projekcija dokumentarnog filma: “Bridges – Ernest Weissmann,” autorica Ane Marije Habjan i Tamare Bjažić Klarin (HRT, Zagreb, 2023)

  Konferencija je otvorena za posjetioce i slušaoce bez prethodne registracije.

  U nastavku se nalazi detaljni program.

   


  Ovogodišnja izložba kao i internacionalni žiri omogućen je zahvaljujući sponzorima i prijateljima Asocijacije:

  Firma Feal – Feal je značajano ime na globalnom tržištu u proizvodnji i preradi aluminija. Proizvode koje nude tržištu su razne vrste aluminijskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu i industriji. Feal svojim klijentima pruža kvalitetan proizvod prilagođen specifičnim potrebama klijenata u arhitekturi i industriji, od ideje do finalizacije proizvoda.

  Firma AluKönigStahl – AluKönigStahl je ponuđač visoko kvalitetnih aluminijskih, čeličnih i PVC sistema kao i komponenti za realizaciju savremene, energetski efikasne arhitekture te na taj način podupire gradnju održivih koncepata zgrada. Prodaja renomiranih marki zaslužna je za visoko kvalitetni asortiman, koji se stalno optimira i prilagođava arhitektonskim trendovima i građevinskim propisima.

  Firma Elgrad – Elgrad d.o.o. prisutan je na tržištu BiH od 2007. godine otvorenjem centra u Sarajevu, a od februara 2012. godine prisutni su i u Banja Luci. Elgrad je prva firma koja je na hrvatsko tržište uvela prodaju i konfekcioniranje pločastih materijala na osnovi iverice, te niz inovacija u tom segmentu trgovine. U svom asortimanu nude proizvode renomirane austrijske tvrtke Egger, čiji su vodeći regionalni distributer.

  Firma Wienerberger – Wienerberger vodeći svjetski dobavljač građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Jedini je multinacionalni proizvođač glinenih blokova za zidove, fasadne opeke i glinenog crijepa, plastičnih i keramičkih cijevnih sistema, kao i betonskih i glinenih opločnika. Tondach glineni crijep, Porotherm glinena opeka, Semmelrock betonski opločnici, Pipelife rješenja za cjevovode – sve su to Wienerberger brendovi prisutni i na tržištu Bosne i Hercegovine.

  Profine – Pod brendovima KBE, Kömmerling i TROCAL, proizvode PVC profile za prozore i stambena vrata, roletne i PVC ploče. Sa svoja tri jaka brenda, profine ima pravi profil prozora za svaku svrhu i zalaže se za najvišu kvalitetu proizvoda i usluga. Profine ima tradiciju dugu više od 100 godina – oblikovan inovativnim duhom, potragom za kvalitetom, fokusom na klijenta i dinamikom.

  Podijeli

  Iz arhive