KONFERENCIJA: KULTURNA RAZNOLIKOST- ZAJEDNIČKO NASLIJEĐE ČOVJEČANSTVA
 • 2018-10-18
 • Obilježavajući Evropsku godinu kultunog naslijeđa, EU info centar, u saradnji sa “Sarajevo – Susret kultura” organizuje međunarodnu konferenciju “Kulturna raznolikost: Zajedničko naslijeđe čovječanstva”. Konferencija počinje danas i održava se u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, u ulici Zelenih beretki 8.

  Tokom 2018. godine, proglašenom Evropskom godinom kulturnog naslijeđa, Evropska unija proslavlja raznoliko kulturno-historijsko naslijeđe u cilju promocije i otkrivanja različitih oblika zajedničkog naslijeđa i naglašavanja te značajne karakteristike koja stvara identitet jednog društva. Konferencija nastoji doprinijeti poduzetništvu kulturnih i kreativnih sektora, i poticati razvoj kreativnih inkubatora kako bi se omogućio pristup finansiranju i formirala prikladno poslovno okružje. Na panelima će učestvovati priznati stručnjaci i profesori u području kulturnog turizma.

  Prisutnima će se obratiti Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Dino Mujkić, predsjednik Sarajevo susret kultura, Biljana Čamur- Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH  i Gian Andrea Garancini, ispred uprave grada Heraklion, Grčka.

  Konferencija nastoji doprinijeti poduzetništvu kulturnih i kreativnih sektora, i poticati razvoj kreativnih inkubatora kako bi se omogućio pristup finansiranju i formirala prikladno poslovno okružje. Potencijal ekonomskog rasta, upravljanje kulturnim naslijeđem i njihov doprinos unapređenju bh. turizma, razvijanje politika u okviru kulturnog turizma, upravljanje destinacijama te značaj doprinosa kulturnih vrijednosti razvoju turizma su neke od glavnih tema konferencije. Na panelima će učestvovati priznati stručnjaci i profesori u području kulturnog turizma. Konferencija  je dio Erasmus+ projekta “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu: izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje baštinom i kulturnim turizmom – CULTURWB” kojeg je pokrenulo Udruženje Sarajevo susret kultura u saradnji sa Univerzitetom Novi Sad, a finansira Evropska unija. U okviru konferencije zvanično će biti obilježen početak rada CULTURWB mreže.

  Detaljan program današnje konferencije možete pogledati ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive