KONFERENCIJA: HERD_A 2016
 • 2016-11-03
 • U ponedjeljak, 07.11.2016. g. u sali Burence, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će biti otvorena dvodnevna međunarodna  konferencija pod nazivom HERD_A 2016: Higher education, research and development in architecture (HERD_A 2016: Visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj u oblasti arhitekture).
  Konferencija je organizovana u saradnji između Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Arhitekonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci i  Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) i predstavlja završnicu trogodišnjeg projekta saradnje akademskog osoblja i studenata iz BiH i Norveške, čiji je cilj jačanje kapaciteta i inkorporiranje paradigme energetske efikasnosti u akademski program arhitektonskih fakulteta.

  Prvog dana konferencije će biti upriličena promocija naučne monografije „Metamorfoza arhitektonskog obrazovanja u (post) tranzicijskom kontekstu“ („Metamorphosis of architectural education in (post) transitional context“), u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i  Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU), uz prezentacije naučnih radova koji tematiziraju izazove reforme akademskog programa studija arhitekture. U uvodnom dijelu konferencije je planirano otvorenje izložbe studentskih radova, koji su rezultat rada u akademskoj 2014/2015. i 2015/2016. godini u okviru pet projektantskih studija iniciranih u procesu implementacije projekta HERD.

  U utorak, 08.11.2016. g. će biti održana predavanja profesora sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU), kao i prezentacija studentske design-build radionice, koja je u avgustu 2016. g. zajedničkim angažmanom studenata iz BiH i Norveške rezultirala instalacijom paviljona na lokaciji planiranog muzeja Ars Aevi u Sarajevu.

  Ulaz na konferenciju i otvaranje izložbe je besplatan.
  Pozivamo Vas da nam se pridružite na predavanjima i otvaranju izložbe.

  Podijeli

  Iz arhive