Kako smo planirali Olimpijadu – Kritička analiza prostornog plana XIV ZOI 84 i pitanje: kako dalje?
 • 2019-06-10
 • Asocijacija arhitekata u BiH u petak 14.06.2019. u 18:00 h organizira predavanje na temu: Kako smo planirali Olimpijadu – KRITIČKA ANALIZA PROSTORNOG PLANA XIV ZOI 84 i pitanje: KAKO DALJE ?

  Predavanje će održati naš, ubjedljivo najaktivniji senior član te, bitno je naglasiti, učesnik u kreiranju Prostornog plana posebnog područja olimpijskih borilišta za potrebe održavanja XIV ZOI Sarajevo 1984 – arhitekta Zoran Doršner. Predavanje se održava povodom 40. obljetnice kreiranja i usvajanja ovog Plana 1979. – 2019. Uvod u predavanje napravit će Mejrema Zatrić, doktorantica na Institutu za povijest i teoriju arhitekture (gta ETH u Zürichu). Nakon predavanja uslijedit će diskusija na temu i prilika da svi prisutni postave svoja pitanja. Posjetioci će imati priliku u prostoru pogledati prigodnu izložbu originalnih dokumenata sarajevske kandidature za sjednicu MOK – a u Ateni 1998., nacrta Prostornog plana i fotografija autora Zorana Doršnera iz njegove privatne arhive.
  Priča o Olimpijskom Sarajevu začeta je 1979. godine po dobijanju kandidature kada sarajevski planeri i urbanisti u suradnji s FIS ekspertima u rekordnom roku izrađuju Prostorni plan posebnog područja olimpijskih borilišta te zauvijek mijenjaju sudbinu tri planine u okrugu Sarajeva otvarajući ih zimskim sportovima, rekreaciji i turizmu. Ono što slijedi u svega tri naredna mjeseca je nevjerovatna priča koja uključujeinženjersku upornost, pronicljivost i dosta sreće u saradnji sa sportskim planinarskim
  legendama:
  „Glavni urbanista Sarajeva ispred Organizacionog komiteta XIV ZOI 84 arh. Momir Hrisafović januara 1979. bukvalno na skijama u Rajskoj dolini daje mi planerski zadatak da trasiram olimpijske alpske staze na Bjelašnici i Jahorini. Interdisciplinarni tim Zavoda za planiranje grada Sarajeva uz gradske i svjetske eksperte početkom 1979. u roku od svega 3 mjeseca mora izraditi Prostorni plan olimpijskih borilišta za XIV ZOI 84.“

  Nakon sedam uzaludnih uspona nepodesnom strmom trasom koja je kandidaturom predložena, kao vidno preniski cilj Pratače na 950 mnm iznad Pazarića preko stjenovitog praga blizu planinarskog doma Pod gradinom do vrhova Velika Vlahinja 2056 mnm i Hranisava 1964 mnm, nazire se pitanje koje se izbjegava postaviti: Postoji li rješenje?
  Na svu sreću i sugestiju Dragutina Bozje, planinarska legenda Lazo Rusijan, osvajač do tada neprolaznog kanjona Rakitnice, rješava muke pitanjem: A jeste li pogledali Babin do?

  Predavanje će se održati u prostorijama Asocijacije arhitekata u BiH na adresi Alipašina 2, prvi sprat.
  Nakon događaja predviđeno je koktel druženje. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

  Podijeli

  Iz arhive