Javni poziv za urbanu transformaciju ulice Musala
  • 2021-11-28
  • U saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, Gradom Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisuje poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije na nivou idejnog i glavnog projekta, za radove na rekonstrukciji dijela ulice “Musala” u Općini Centar Sarajevo. Radi se o prvom inkluzivnom, održivom eksperimentu urbane transformacije javnog prostora, pokrenute i vođene u skladu sa idejama i željama građana.

    U periodu od augusta do oktobra 2021. godine UNDP i Općina Centar su započeli niz radionica, nazvanih “Urban Lab, na tri lokaliteta u Sarajevu sa ciljem jednostavnije komunikacije sa građanima, te prikupljanja ideja za oblikovanje javnog prostora. Jedna od radionica se održala i u ulici Musali, a na njoj su predstavljene povratne informacije i sugestije predstavnika stanara, lokalnih preduzetnika i biznisa, studenata i organizacija civilnog društva o novim sadržajima i unapređenju ove ulice. Na osnovu prikupljenih informacija, razvijena su tri idejna rješenja urbane transformacije ovog javnog prostora, koji će u vidu 3D animacija biti predstavljeni na online platformi i dati građanima na glasanje. Idejno rješenje koje bude izabrano sa najvećim brojem glasova građana ide u dalju proceduru razrade projektno-tehničke dokumentacije.

    Kao naredni korak, pokrenut je proces odabira izvođača za pripremu projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta za potrebe transformacije i rekonstrukcije. Pozivaju se arhitektonski biroi koji ispunjavaju uslove navedene u javnom pozivu da se prijave i doprinesu rekonstrukciji ulice Musala. Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

    Podijeli

    Iz arhive