Javna prezentacija projekta Sarajevo concert Hall – podsjećanje na jedan natječaj
 • 2019-04-28
 • U ponedjeljak 29.04. sa početkom u 13:00 “Međunarodni centar za mir” održat će javnu prezentaciju projekta CONCERT HALL SARAJEVO NA MARIJIN DVORU. Prezentacija će se održati u prostorijama Asocijacije arhitekata u BiH, Alipašina 2, prvi sprat.

  Učesnici prezentacije vidjeće portfolio grupe Urbanfutura,video prezentaciju i razgovaraće sa inicijatorima i članom Žirija Saidom Jamakovićem.

  Prezentacija je podsjećanje na javni natječaj koji je AABH podržala a čija realizacija nikad nije pokrenuta.

  Projekat je rezultat međunarodnog ugovora Sarajeva i Rima i odabran je na X Bijenalu mladih umjetnika mediterana i Evrope koje je organizovao Međunarodni centar za mir-Festival Sarajevo Sarajevska zima 2001. i do sada su ga podržali:  Asocijacija arhitekata u BiH, L. Pavarotti, Sarajevska filharmonija, Evropska asocijacija festivala, Asocijacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i mediterana, M. Pistoletto, Oulim orkestar i hiljade i hiljade umjetnika BiH i Evrope i svijeta sa građanima Sarajeva. Sve o projektu imate i na linku za peticiju. Arhiva o konkursu se nalazi u  kantonalnim zavodima za planiranje i izgradnju, Opštini Centar, Gradu Sarajevu, Vladi KS i u Strategiji prostornog plana KS i regulacionim planovima Sarajeva od 1998.

  Dio zemljišta za izgradnju CHS  /2020 kvadratnih metara  ” Feroelektro” d.d Sarajevo je  na osnovu Sporazuma iz 2003. sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo ustupio Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.
  Sporazum je objavljen na stranicama onlinepeticija.com/concert:-hall-sarajevo.

  Jedan od glavnih kvaliteta nagrađenog rješenja je upravo slobodni javni prostor koji bi se formirao na krovu ukopane koncertne dvorane.

  Povodom odluke Gradskog vijeća Sarajevo da se posveti Mariji dvoru i njegovom urbanom razvoju Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir  i inicijator izgradnje  ovog kapitalnog kulturnog objekta  Concert hall Sarajevo na Marijn dvoru izjavio je da je sa historijske distance od dvadeset godina od međunarodnog konkursa za projekt u kojem je učestvovalo oko hiljade arhitekata i biroa iz 43 zemlje konačno  otvoren put da Sarajevo dobije Concert hall.

  Predsjednica žirija  Zaha Hadid i članovi najznačajnijih arhitektonskih asocijacija i  institucija Rima, Pariza, Berlina, Sarajeva, (Nedžad Kurto i Said Jamaković i sekretar žirija Nihad Čengić) izabrali su pobjednika i proglasili u Sarajevu 2001. projekat grupe URBANFUTURA . Projekat koji je pobjedio na međunarodnom konkursu Rima i Sarajeva dobio je  Prvu nagrada i Sarajevo se obavezalo na izgradnja Concert hall Sarajevo na lokaciji Kvadranta B na Marijin dvoru.

  Pozivamo sve građane i institucije da se pridruže i podrže projekat koji možete vidjeti  i na Youtube stranicama pod nazivom Sarajevo National Concert Hall.

  Podijeli

  Iz arhive